Pretres protiv predsjednika Republike Srpske

U srijedu pretres, odbrana tvrdi da se zaobilazi suština

  • Izvor: ATV
  • 15.01.2024. 20:03

Pretres protiv predsjednika Republike zakazan je za srijedu. Odbrana je spremna da se odazove, ali upozorava da nije usvojen njihov zahtjev o izuzimanju četvoro tužilaca u čiju nepristrasnost sumnjaju. Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić to ne smatra, iako u rješenju o odbijanju čak spominje da postoji službena zabilješka postupajućeg tužioca Nedima Ćosića,. To je, kaže advokat Goran Bubić, dokaz prakse da se zaobilaze suštinski razlozi.

"Mi smo tvrdili da ukoliko ima dokument u vezi s tim i ako tužilac Ćosić našao za shodno da pravi određenu zabilješku da definitivno on tu sebe smatra oštećenim licem i da u tom slučaju ne bi mogao da postupa kao postupajući tužilac", kaže Goran Bubić, advokat.  

Nevjerovatno je da jedan Srbin može sebi da dozvoli ovo što je uradio Milanko Kajganić, koji je odbio zahtjev obrane predsjednika Republike. Sanja Vulić napominje da je on svojim postupcima potpuno negirao postojanje Narodne skupštine Republike Srpske kao zakonodavne institucije. 

"Ne mogu da vjerujem da je takav luksuz sebi dozvolio da u 21. vijeku bude Juda. Da bude izdajnik srpskog roda i naroda. Ne samo da se usudio da podigne optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske. Pitala sam ga po kom zakonu sudiš, taj zakon ne postoji, nije ga donio Parlament BiH", kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Sanja Vulić.

Čak i ovakav postupak, sporan od samog početka, čak i prema pravilima kojih se pridržava Sud BiH, trebalo bi da se premjesti u Banjaluku. Odbrana još čeka odgovor i na taj zahtjev. 

"Smatramo da postoji povreda postupka, pored onih niz ranijih povreda na koje smo kontinuirano ukazivali još od istrage pa na dalje, što meritornom odlukom nije riješen naš ponovljeni zahtjev za delegaciju nadležnosti sa Suda BiH, na sud u mjesto izvršenja, tako bar inkriminira optužnica, a to je sud u Banjaluci", kaže advokat Goran Bubić.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Pratite nas i putem Vibera