Strateški komiteta za naoružanje

U BiH ima 8.300 tona viška neperspektivne municije

  • 11.06.2018. 15:30

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić izjavio je danas u Sarajevu da Oružane snage BiH raspolažu sa 15.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega je za operativne potrebe namijenjeno 7.500 tona, dok 8.300 tona predstavlja višak, jer je riječ o neperspektivnoj municiji.

"U prošloj godini ukupno je demilitarizovana 1.691 tona razne municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Za ovu godinu planirali smo da bude uništeno još 3.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava", rekao je Jerinić na konferenciji za novinare, nakon sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva. 

On kaže da u BiH ima i 40.000 komada viška oružja, za koje se traži rješenje u skladu sa bezbjednosnim standardima. 

Prema njegovim riječima, planirano je da to oružje bude uništeno do kraja 2020. godine. 

Jerinić je naglasio i veliki značaj sprečavanja bilo koje vrste zloupotrebe viška municije i oružja u BiH. 

On je zahvalio učesnicima sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva na kojoj su danas predstavljeni rezultati rada iz prošle i ove godine. 

Jerinić je naglasio značaj projekata "EU start" i "Eksplor plus", koji se realizuju u saradnji sa UNDP u Euforom. 

Prema njegovim riječima, velika zahvalnost pripada i donatorima iz EU, SAD, NJemačke, Švedske, Velike Britanije, Austrije, Saudijske Arabije. 

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton je, izražavajući zadovoljstvo današnjim sastankom, potvrdio punu podršku OEBS-a Oružanim snagama BiH i sveukupnim naporima na izgradnji infrastrukture za upravljanje oružjem i municijom. 

On je istakao da OEBS i UNDP blisko sarađuju na ovom planu, sve s ciljem obezbjeđenjem optimalnih uslova za skladištenje oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i rješavanju viškova. 

"Naravno, bezbjednost građana i njihove imovine uvijek je u prvom planu. OEBS je pouzdan partner BiH i njenim institucijama", rekao je Berton. 

On je najavio da će uskoro u Doboju biti otvorena laboratorija za ispitivanje baruta. 

Na sjednici je bilo riječi i o izazovima i budućim aktivnostima u vezi sa naoružanjem, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima koja su u posjedu Ministarstva odbrane BiH. 

Domaćin sjednice bilo je Ministarstvo odbrane BiH, a učesnici su stalni članovi Strateškog komiteta - predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, EU, OEBS-a, UNDP-a, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande Eufora. 

Sjednici su prisustvovali i predstavnici ambasada SAD, Švajcarske, NJemačke, Velike Britanije, Austrije i Švedske, te Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH u statusu posmatrača. 

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.