U ponedjeljak

Trojka pozvala stranke na razgovore o izmjenama Ustava BiH

  • Izvor: SRNA
  • 24.01.2024. 12:50

Stranke "trojke" sazvale su za ponedjeljak, 29. januar, veliki sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH na koji su pozvane sve parlamentarne stranke radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču implementacije presuda međunarodnih sudova, rekao je predsjednik stranke Narod i pravda Еlmedin Konaković.

Konaković je rekao da je, osim ovog, prioritet i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je njegovo rješavanje moguće samo u paketu sa drugim izmjenama Izbornog zakona.

"Ako se vratimo na dio neumske energije, na poligon onoga što smo imali, taj proces ćemo uspješno završiti u roku, da li do kraja februara ili aprila, sada su to termini o kojima je teže govoriti", izjavio je Konaković novinarima u Sarajevu.

Govoreći o prijedlogu izmjena Izbornog zakona, on je rekao da ništa nije usklađeno niti usaglašeno, navodeći da su predsjednici stranaka u vlasti na nivou BiH dali načelnu saglasnost za ozbiljne procese, te da timovi stranaka posljednjih nekoliko dana rade na tome.

Konaković: Nisam dao instrukcije Lagumdžiji niti je bilo potrebe

Konaković: Nisam dao instrukcije Lagumdžiji niti je bilo potrebe

Konaković je rekao da u vezi sa izmjenama Izbornog zakona koje se tiču Centralne izborne komisije (CIK) BiH ne postoji nikakav problem, ističući da ovo, kako je naveo, sada političko tijelo sastavljeno od različitih savjetnika različitih političara, mora biti promijenjeno.

On je dodao i da su tehničke izmjene Izbornog zakona imperativ, jer ako to ne urade političari u BiH, uradiće Kristijan Šmit.

"Zato je bolje da to uradimo mi, kao i još neke poput obaveznog glasanja koje se meni dopada, dok se neke druge analiziraju", zaključio je Konaković.

Planirani sastanak zakazan je za ponedjeljak u 13.00 časova.

Pratite nas i putem Vibera