Milorad Kojić

"Tri prsta krivično djelo, a nema reakcije na ratne pokliče u Bužimu"

  • Izvor: SRNA
  • 13.07.2023. 16:33

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je nevjerovatna činjenica da Tužilaštvo BiH ne smatra izazivanjem nacionalne, etničke i vjerske mržnje to što učesnici marša u Srebrenici nose vojne uniforme i ratne zastave takozvane Armije BiH, a u Bužimu još i uzvikuju "Aklahu ekber", dok krivičnim djelom kvalifikuje podignuta tri prsta.

Kojić je rekao Srni da sudski progon Srba, između ostalog, i zbog dizanja tri prsta, predstavlja pokušaj pretvaranja Srba u narod koji nema svoju istoriju.

"Srbi su jedini narod ovdje koji ima dugu istoriju. Potpuno je nevjerovatna činjenica da se Tužilaštvo BiH bavi studentima koji su objavili fotografije sa podignuta tri prsta, jer oni očigledno na taj način žele da unište sve ono što je tradicija srpskog naroda, a koja nikoga apsolutno ne provocira niti negativno na bilo koga utiče", istakao je Kojić.

Sa druge strane, napominje Kojić, svake godine u Bužimu učesnici marša idu u ratnim uniformama i ratnim zastavama koje nisu ustavna kategorije uz pokliče “Alahu ekber" i, kako kaže, bukvalno provociraju Srbe.

"Mi znamo da su Srbi uz te pokliče doživjeli najstrašnije zločine. Prisjetimo se ozrensko-vozućkog ratišta gdje su pripadnici odreda `El mudžahedin`, koji je bio u sastavu takozvane Armije BiH, odsjecali glave Srbima i za to su mnogi čak i nagrađivani", rekao je Kojić.


Prijetio direktoru zbog kašnjenja plate i uzeo alat iz firme: Nisam imao za hranu

Prijetio direktoru zbog kašnjenja plate i uzeo alat iz firme: Nisam imao za hranu

On kaže da Tužilaštvo BiH to ne smatra bilo kakvim širenjem nacionalne, rasne, etničke ili vjerske mržnje i ne reaguje na te stvari, ali zato reaguje na objave na društevnim mrežama.

Kojić je podsjetio da su i prije nekoliko dana učesnici takozvanog "marša mira" išli kroz Srebrenicu u uniformama i ratnim zastavama takozvane Armije BiH, samo nisu bili naoružani.

"Na takve stvari očigledno Tužilaštvo BiH nikada nije reagovalo, niti će kada reagovati, već izgleda služi samo kao servis za protjerivanje Srba sa ovih prostora i pokušaj da istorijske činjenice ne budu zasnovane na istinama, a da Srbi izgube svoj identitet", smatra Kojić.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala VRS Ratka Mladića, što će okvalifikovati kao krivično djelo.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: