Slučaj Milenka Macanovića

Tereti se za ubistvo već mrtvog čovjeka

  • Izvor: ATV
  • 12.12.2023. 19:20

Pred žalbenim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH u Sarajevu našla se i žalba odbrane Milenka Macanovića, koji se tereti za ratni zločin i ubistvo Ifeta Vučkića u junu 1992. u Ključu.

Paradoks ove optužnice, ali i pravosuđa BiH, je da se Macanović tereti za ubistvo već mrtvog čovjeka. Takođe, žalbu je uložio i kantonalni tužilac, jer smatra da je kazna, od pet i po godina, premala. 

„Pokojni Ifet Vučkić ubijen na drugom mjestu i 25.6., kako to piše u registru, matičnoj knjizi umrlih, a svi svjedoci Tužilaštva su govorili da je Milenko Macanović bio u fiskulturnoj sali od 10 do 14 časova, kada je navodno počinio taj ratni zločin 26.6. I zaista sada vidim da se i u novinama piše kako je mogao Milenko Macanović ubiti nekog ko je već bio mrtav“, izjavio je Marinko Brkić, advokat Milenka Macanovića.

Odbrana Macanovića ni poslije 11 mjeseci nije dobila transkript završne riječi sa prvostepene presude. Kažu da suđenje nije bilo pošteno, pogotovo ako se uzme u obzir da je nekoliko svjedoka tužioca davalo lažne iskaze, a nisu se uvažili čak ni dokazi tužilaštva, na osnovu kojih je bilo jasno da Macanović nije mogao da počini ovo djelo. 

„Nema ni transkript, iako sam tražio, sa završnih riječi i sa objave na 19. januar ove godine. Nisu nam dostavili, iako sam ja to urgirao. To je stvarno jedan odnos koji ja za preko 20 godina radeći ovaj posao, nije baš čest, to je povreda prava na ravnopravnost“, istakao je Brkić.

Macanović je presudom Kantonalnog suda u Bihaću nepravosnažno osuđen na pet i po godina.  Sada se čeka odluka Vrhovnog sud Federacije, kojom se može uvažiti žalba odbrane, odrediti suđenje pred ovim sudom ili će se donijeti odluka da se ovaj postupak ponovo vodi pred Kantonalnim sudom u Bihaću. Vrhovni sud Federacije BiH nema obavezujući rok za donošenje odluke povodom žalbi. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.