Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava i EU put

  • 05.12.2019. 19:10

Moj mandat obilježiće borba za rast budžeta i jačanje ekonomije, kao i vladavinu prava u BiH – dio je, to ciljeva Zorana Tegeltije koje je jasno obrazložio u svom ekspozeu.

Plan je da se svakodnevni život građana poboljša povećavanjem plata. To će se postići, između ostalog, smanjivanjem poreza, stvoriće se fiskalni prostor za javna ulaganja, ali i podsticati investitori. S druge strane, budžetsku kasu jačaće i ograničavanje nepotrebnih izdataka na plate u javnom sektoru, po ugledu na međunarodne finansijske institucije.

Tegeltija ne krije da će njegov rad biti najviše fokusiran na jačanju ekonomije, ali i saradnje oba entiteta. Zato će već na prvoj sjednici po imenovanju Savjeta ministara naći socioekonosmke reforme koje su usvojile Vlada Republike Srpske, pa i Federacije BiH.

"Apsolutno svjesni ustavne pozicije Savjeta ministara kada je u pitanju ekonomija, spremni smo provesti sve neophodne reforme, koje usaglasimo sa Vladom Republike Srpske i Federacijom BiH, a koja će imati za cilj ubrzan ekonomski rast. U saradnji sa vlastima na entitetskom nivou preduzećemo odlučne korake u pravcu smanjenja poreskog opterećenja rada kako bi omogućili konkurentnost i rast plata", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Promjena će itekako biti u javnoj upravi. Uprava za indirektno oporezivanje BiH biće na udaru reformi, i to u skraćivanju procedura za izdavanje PDV broja, ali i poboljšanju naplate indirektnih poreza. A upravo će indirektni porezi biti usklađeni sa propisima Evropske unije, što je u planu do 2022. godine.

"Usvojićemo konačno i Zakon o osiguranju depozita, čime će se zaokružiti okvir za sanaciju banaka u skladu sa Direktivom o načinima za osiguranje depozita i Direktivom o oporavku i sanaciji banaka. Pružićemo punu podršku entitetskim vladama kako bi se u potpunosti implementirao Projekat jačanja bankarskog sektora u cijeloj BiH", istakao je Tegeltija.

BiH ubuduće da se suoči i sa migrantskom krizom, radikalizmom, mogućim terorističkim aktivnostima – i to je dio problema koji su izloženi u ekspozeu. U rješavanju takvih  problemima saradnja sa NATO-om može da ima ogromnu ulogu, smatra Tegeltija. Podsjeća i da je Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo značajan korak za BiH, ali da je i njim predviđena isključiva saradnja sa Alijansom. Jasno je da usvojeni Program ne podrazumijeva članstvo u NATO, nego da su za to potrebne dodatne odluke i Predsjedništva BiH, pa i Savjeta ministara. Nema nikakvih rješenja u BiH, tvrdi Tegeltija, koje neće biti postignuta dogovorom i voljom svih naroda u BiH.

Ništa ne može, smatra Tegeltija, proći bez borbe protiv korupcije i jačanja povjerenja u pravosudne institucije na svim nivoima u BiH. Plam je uspostavljanje mehanizma za praćenje rada u javnim institucijama, ali i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Prioritet rada bezbjednosnih službi trebalo bi da bude i borba sa migrantskom krizom i ekstremizmom, i to boljom saradnjom svih bezbjednosnih agencija, pa i jačanjem Granične policije BiH. Konačno bi trebalo da se okonča i procesuiranje ratnih zločina, i to usvajanjem Revidirane strategije koja podrazumijeva procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine.  

 

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program