Lagumdžija neće obnoviti mandat

Tankić izabran za novog člana VSTS-a, Lagumdžiji u februaru ističe mandat

  • Izvor: Agencije
  • 16.10.2024. 13:05

Za novog predstavnika Suda BiH u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) izabran je sudija Izo Tankić, što praktično znači da aktuelni predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija neće obnoviti mandat na ovoj poziciji.

S obzirom na to da je izabran novi član VSTS-a ispred Suda BiH, od početka februara Lagumdžija neće biti član VSTS-a, pa posljedično neće biti ni predsjednik, rečeno je Srni u VSTS-u.

Lagumdžiji mandat ističe u februaru i tada će prestati njegov angažman u VSTS-u.

Tankić i Lagumdžija bili su jedini kandidati za nove članove Savjeta. Tankića je podržalo 22 sudija, dok je Lagumdžija dobio podršku 16 sudija Suda BiH.

''Predsjedniče, uz tebe smo'': Okupljeni ispred Suda BiH poslali jasne poruke

''Predsjedniče, uz tebe smo'': Okupljeni ispred Suda BiH poslali jasne poruke

Izo Tankić rođen je 1956. godine u Koraju. Pravni fakultet završio je u Sarajevu, gdje je položio i pravosudni ispit 1981. godine.

U Tuzli je 1982. godine imenovan za opštinskog javnog tužioca, a za sudiju Višeg suda 1987. godine gdje je ostao devet godina. Naredne tri godine bavio se samostalnom advokatskom praksom, da bi od 1999. godine obavljao funkciju kantonalnog tužioca u Tuzli.

Odlukom VSTS-a 2003. godine imenovan je za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Od 2002. do 2005. godine bio je član VSTS-a, a za sudiju Suda BiH imenovan je 1. marta 2005. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.