Pravnik

Tadić: O'Brajen prekršio sva diplomatska pravila

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 19:22

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je Srni da pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O`Brajen, bez obzira na to kakvu ulogu u prošlosti BiH pripisuje sebi, mora da vodi računa da je bio gost i da je svojim ponašanjem tokom boravka u BiH prekršio sva moguća diplomatska pravila.

"Tvrdnja O`Brajena da stoji iza teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma je nešto što bi svakako trebalo preispitati, ali ako je tako - možemo da mu zahvalimo što je učestvovao u izradi teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji danas i Republiku Srpsku i mir u BiH štiti od njega i onih koji su zajedno sa njim, očigledno, angažovani da poremete odnose u BiH", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, namjera O`Brajena i njegovih saučesnika je da Republiku Srpsku dovedu u stanje da napravi distancu od Dejtonskog mirovnog sporazuma i da time daju zvižduk svima onima iz Federacije BiH (FBiH) koji jedva čekaju da im neko naredi da uđu u novi sukob kako bi nasrnuli na Srpsku.


Isak za Musino okupljanje ne zna ali da se pohvali stajlingom na društvenim mrežama itekako zna

Isak za Musino okupljanje ne zna ali da se pohvali stajlingom na društvenim mrežama itekako zna

"Hvala Bogu, zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu, do toga ne može doći", zaključio je Tadić.

Prema O`Brajenovim tvrdnjama koje je iznio u govoru na FPN-u, BiH nije bila niti je unija ili konfederacija dvije države, a kada je riječ o imovini, smatra da ona "pripada državi".

On je rekao da je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH "takođe dio Dejtona", da će SAD podržati upotrebu bonskih ovlaštenja kad je to neophodno, kao i da je "pogrešno" kada neki kažu da Savjet bezbjednosti UN mora imenovati visokog predstavnika.

Pratite nas i putem Vibera