Mnogo razloga za izuzeće

Sudija Ćosić Dedović bi se "svetila" Dodiku?

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2023. 20:11

Goran Bubić, branilac predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je za ATV da itekako ima razloga za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je, dok je bio srpski član Predsjendištva BiH, učestvovao u proceduri na imenovanje sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu a ispred BiH. On je tada izrazio protivljenje da se sudija Jasmina Ćosić Dedović imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Ako imate tu situaciju gdje je potencijalno optuženi učestvovao u proceduri u kojoj je kandidat sudija Dedović, onda je razumno zaključiti to izaziva sumnju u nepristrasnost takve osobe, kažu pravnici.

Bubić pojašnjava da je Predsjedništvo BiH ustavni organ i prema Ustavu BiH, Predsjedništvo je nadležno za imenovanje međunarodnih predstavnika BiH.

„Tako da se i na imenovanje sudija u međunarodne sudove može smatrati nekom vrstom predstavnika BiH, pored ambasadora, konzularnih predstavnika i drugih. U ovom slučaju, Dodik je u svojstvu srpskog člana Predsjedništva učestvovao u proceduri neimenovanja sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a ispred Bosne i Hercegovine. U toj proceduri je izjavio protivljenje da se sudija Jasmina Ćosić Dedović imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu“, kaže Bubić.

"Čuvaj nam Srpsku" - U Kozarskoj Dubici postavljeni bilbordi podrške Dodiku

Zbog toga je prijedlog za izuzeće upućen na Dodikov zahtjev. Odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Ćosić Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

„Već je važan sam čin protivljenja jer je očigledno to uticalo na profesionalnu karijeru sudije Dedović i ona bi, da je bila izabrana za sudiju Međunarodnog suda u Hagu, u svakom slučaju imala bolji status u svakom pogledu nego što joj je sad status kao sudije Suda BiH. Onda je razumno zaključiti, ne samo kad je u pitanju sudija Dedović, već bilo koja druga osoba, da to izaziva razumnu sumnju u nepristrasnots takve osobe. Zato smatram da su postojali razlozi za izuzeće i da to nije samo neki formalistički pristup već suštinski da postoje razlozi za izuzeće. Jasno, mi ne znamo šta će Sud odlučiti. Zahtjevi za izuzeće se izuzetno rijetko uvažavaju“, izjavio je Bubić za ATV.

I advokat Milan Petković nema dileme. Kaže da bi sudija Dedović morala sama da se izuzme iz ovog predmeta.

Sudu BiH: Dostavljena uređena optužnica protiv Dodika i Lukića

Sudu BiH: Dostavljena uređena optužnica protiv Dodika i Lukića

„Opravdano je da ova sudija bude izuzeta, čak dobrovoljno bi i ona trebala da se izuzme zbog samog digniteta funkcije koju obavlja i zaštite same sudijske profesije. Ona bi se morala izuzeti jer je već ranije imala kontakte sa Dodikom, jer je Dodik tražio njeno izuzeće, odnosno, da ona ne bude izabrana za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Sigurno da među nima postoji određena nesaglasnost i možemo reći sukob. Iz tog razloga, ona bi morala zbog profesionalnosti i nepristrasnosti da se izuzme iz ovog predmeta“, pojašnjava Petković.

Da li će sudija Dedović biti izuzeta, ostaje da se vidi.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera