Ne odustaju

Štrajk prosvjetara u FBiH, odbijeni im zahtjevi

  • Izvor: SRNA
  • 04.09.2024. 16:05

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač izjavila je, povodom generalnog štrajka prosvjetnih radnika, da je Vlada maksimalno izašla u susret njihovim zahtjevima, ali da ne smije ugroziti finansijsku stabilnost kantona.

Buhačeva je rekla na konferenciji za novinare da prihvata činjenicu da plate prosvjetnih radnika nisu dovoljno visoke.

Ona je navela da je budžetskim korisnicima ponuđena isplata jednokratne pomoći od 1.000 KM, zatim povećanje plata zaposlenima u prosvjeti od pet odsto, te dodatnih pet mentorima i osam savjetnicima u školama, što bi počelo da se primjenjuje od 1. oktobra. 

Buhačeva je dodala da je ta ponuda napravljena u skladu sa prihodima, pa čak i više od toga.

Kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić rekao je da su primanja prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na nivou prosječnih primanja prosvjetara u Federaciji BiH (FBiH).

Sa ponuđenom povišicom od pet odsto, kaže Velagić, ovaj kanton bi po platama prosvjetara došao na četvrto mjesto u FBiH.

„Međutim, sindikati traže povećanje od 15 odsto u dva dijela, a Vlada nije spremna da ide u rizik. Nama je najvažnije da budžet bude stabilan i da su plate sigurne. Nadam se da će sindikat uvidjeti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i da će za dobrobit djece i društva u cijelosti odustati od generalnog štrajka i pozvati djecu da u ponedjeljak dođu u škole“, rekao je Velagić. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.