Sukob Izraela i Hamasa

Strah od islamskog terorizma trese Еvropu; Župljanin: Možemo očekivati prijetnje u BiH

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2023. 19:50

Ubrzano raste regrutacija među mladim džihadistima, prvenstveno na propalestinskim protestima, ali i putem društvenih mreža, zbog čega je sve veći broj evropskih zemalja podigao nivo bezbjednosti.

Poseban strah nakon nove eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa izazivaju pojedinci koji se sada osjećaju “osnaženim” i koji bi mogli izvesti napade širom Еvrope. 

Bivši slovenački premijer Janez Janša komentarisao je uvođenje graničnih kontrola na prelazima i migrantsku krizu, pozvao je Slovence da se naoružaju. 

"Vrag je odnio šalu. Naoružajte se. Legalno“, poručio je Janša.

U BiH možemo očekivati prijetnje, smatra Slobodan Župljanin, dekan fakulteta za bezbjednost i zaštitu. 

Svi detalji akcije

Svi detalji akcije "Omerta“: Šta se izdešavalo od marta do danas

"U BiH sasvim sigurno možemo očekivati prijetnje obzirom da smo imali i lažnih dojava o postavljenim bombama. Na svu sreću, dobro je što su bile lažne, ali prijetnja objektivno postoji jer ako dođe do radikalizacije u podršci palestinskom narodu kao islamskom, ako se u tom slučaju zanemare sve ove ostale okolnosti ovog sukoba, bilo bi korisno za BiH da se u javnim izjavama ne ide sa radikalnim izjavama“, rekao je dekan Fakulteta za bebjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin.

Po zahtjevu Ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića i u BiH je podignut nivo bezbjednosti. 

Višković na mitingu u Trebinju: Branimo institucije i Republiku Srpsku

Višković na mitingu u Trebinju: Branimo institucije i Republiku Srpsku

"S obzirom da imamo terorističke napade u Еvropi, s obzirom da mnoge zemlje Еvrope, a neke su i blizu nas, kao što je Slovenija, dižu mjere bezbjednosti, naš bezbjednosni sistem ne smije da zatekne neka nepredviđena akcija i moramo biti spremni da preventivno reagujemo“, rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Nešić je naglasio da je od bezbjedonosnih agencija dobio informaciju da su preduzete sve mjere i da budno prate situaciju.

Pratite nas i putem Vibera