NSRS

Stevandić: U BiH inkriminisani oni koji donose zakone u skladu s Ustavom

  • Izvor: SRNA
  • 29.11.2023. 19:05

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je paradoksalno da u BiH oni koji donose zakone u skladu sa Ustavom bivaju inkriminisani neprimjernim mjerama nelegalnog Kristijana Šmita.

"Njima se čak prijeti sudskim i pravosudnim progonom, a oni koji krše Ustav, Dejtonski sporazum i zakone nameću voljom jednog čovjeka, mijenjajući ih do forme da će oni koji ne poštuju njegovu volju biti krivično gonjeni, bivaju zaštićeni od moćnih zemalja", rekao je Stevandić Srni, komentarišući današnju odluku Ustavnog suda Srpske koji je utvrdio da parlament i predsjednik Srpske nisu povrijedili Ustav.

On je naveo da takvo ponašanje krši ne samo evropske demokratske principe i civilizacijsku praksu, nego je i u suprotnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije koja je tražila da zakone donose ovlašteni parlamenti, a ne inokosne osobe.


Višković otkrio koliko će penzije biti povećane

Višković otkrio koliko će penzije biti povećane

Stevandić je naglasio da se zakoni donose odlukom nadležnih parlamenata, a ne jednog čovjeka.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem i dostavljanjem zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u "Službenom glasniku", a predsjednik Republike donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom Republike Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona.

Zbog toga je Ustavni sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera