Zbog migrantske krize

Stevandić: Savjet ministara da podnese ostavke

  • 10.06.2018. 13:16

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić danas je zatražio ostavku Savjeta ministara BiH zbog, kako je rekao, nesposobnosti da se nose sa migrantskim problemima.

Stevandić je posebno naveo ministre Saveza za promjene koji će, poručuje, od BiH napraviti migrantski logor. Lider Ujedinjene Srpske kaže da bi kompletan Savjet Ministara BiH trebalo da zamijeni tehnička vlada koja će znati kako treba da se nosi sa predstojećim problemima. 

"Nepoznavanje nikakvih ruta kojima dolaze, nepoznavanje ni njihovih običaja, šta je, ko je, o kome se radi, potpuna propusnost hiljadu kilometara granice i potpuna neporpusnost koja se najvaljuje od strane Hrvatske i Evropske unije govori o tome da ćemo mi doživjeti sudbinu migrantskog logora. I da trenutno nemamo adekvatne političare u Savjetu ministara koji mogu o tome da pregovaraju", rekao je Nenad Stevandić.

On je podsjetio da je 5. juna ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao da su migranti pronašli nove nepoznate rute i da je njima u BiH ušlo njih 350. "Time je priznao da ne zna koji su to migranti, ali je rekao da među njima nema bezbjednosno interesantnih lica. To govori da nemamo adekvatne političare da riješe taj problem", ističe Stevandić. 

Govoreći o zakonu o nevladinim organizacijama u Srpskoj, čije donošenje je najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Stevandić je rekao da sve ozbiljne zemlje imaju takav zakon i da se Ujedinjena Srpska zalaže za apsolutnu kontrolu trošenja novca, kako domaćih, tako i stranih nevladinih organizacija. 

"Ovo mora biti transparentno i tu oblast treba urediti. To što se o ovom zakonu digla galama govori da u toj oblasti ima određene netransparentnosti", rekao je Stevandić. 

Govoreći o najavljenoj blokadi saobraćaja u Republici Srpskoj zbog povećane cijene goriva, Stevandić je zamolio one koji protestuju da omoguće rad policajaca, hitne pomoći, vatrogasaca i komunalnuih službi, jer će u suprotnom činiti krivično djelo. 

On je ocijenio da cijene goriva jesu visoke, da bi mogle biti niže, ali da to zavisi od cijena goriva na svjetskom tržištu. "Imamo se pravo buniti ako nešto poskupi, ili ako ne pojeftini, ali to ne smije biti zloupotrijebljeno", ocijenio je Stevandić. 

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da institucije BiH, ukoliko nisu sposobne da vrše nadležnosti koje su na njih prenijeli entiteti, treba da ih vrate entitetima koji su se ranije bolje nosili sa raznim problemima, uključujući migrantsku krizu. 

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je da su sport, navijači i ljubitelji fudbala "žrtve" zbog toga što Fudbalski klub "Borac" nije dobio licencu za učešće u Premijer ligi BiH.