Zabranjen im ulazak u državu

Amerika uvela nove sankcije Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću

  • 11.12.2023. 22:14

Stejt Department u svom izvještaju koji je objavljen danas 11. decembra, na njihovoj zvaničnoj stranici, saopštio je kako su nove sankcije uvedene i bivšem glavnom tužiocu BiH Diani Kajmaković te Osmanu Mehmedagiću, bivšem čelniku Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Naime, sankcije se ogledaju kroz zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Za Kajmaković Stejt Department navodi da ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama. Kako navode, Kajmaković je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprečavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu dobit. Takođe, navodi se kako je pokušala blokirati istragu u vezi sa svojim očiglednim kriminalnim saradnicima, uključujući Osmana Mehmedagića.

Potom, Stejt Department za Mehmedagića navode da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi stekao finansijsku imućnost. Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović takođe je obuhvaćena, prenosi Kliks.

Podsjećamo, i Kajmaković i Mehmedagić se već nalazi na listi sankcije Ministarstva finansija SAD-a, odlukom od septembra 2022. godine.

Pratite nas i putem Vibera