O finansiranju izbora

"Standard": Italijanska ambasada u BiH pokušala da spriječi Šmita u donošenju odluke

  • Izvor: SRNA
  • 10.06.2022. 08:58

Italijanska Ambasada u Sarajevu intervenisala je da spriječi Kristijana Šmita u donošenju odluke o finansiranju izbora u BiH, piše bečki list "Standard".

List piše da "visokog predstavnika mnogi predstavnici EU vide kao konkurenciju, a mnoge snage unutar EU htjele bi da tu funkciju oslabe ili čak ukinu".

"One su pokušale da uoči odluke spriječe da Šmit primijeni svoja ovlašćenja. Prije svega, intervenisala je italijanska Ambasada u Sarajevu", navodi se u tekstu.

U tekstu se opravdava Šmitova intervencija "s obzirom na opasnost koja proizlazi od nacionalista u zemlji koji su povezani sa Kremljom", te je Šmit "ipak obavezan da interveniše, jer bi u suprotnom bio ugrožen mirovni sporazum u BiH".

Nijemac Šmit, koji nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN na dužnost za koju se predstavlja da je obavlja u BiH, nametnuo je u utorak, 7. juna, odluku o finansiranju opštih izbora u BiH.

Takvoj odluci su se usprotivili srpski i hrvatski zvaničnici u BiH koji su ocijenili da to predstavlja okupaciju BiH i poništavanje njenog suvereniteta. Ruska strana je ocijenila da je to "besramno zadiranje u tuđi novčanik".

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, kao ni Rusija i Kina.