Trapisti

Šta Doris Pak misli o Kristijanu Šmitu?

  • Izvor: ATV
  • 20.09.2023. 20:33

U samostanu Marija Zvijezda u Trapistima danas i Doris Pak, bivši evroparlamentarac.

Ona dolazi iz Njemačke, zemlje u kojoj nema stranca koji nameće zakone i govori kako bi trebalo da se živi.

Međutim, kada to u nekoj drugoj zemlji, kao u BiH, radi njen sunarodnik Kristijan Šmit, sa tim kaže, nema problema.

Nema problema ni sa tim što je nelegalno izabran. Jer legalano i po propisima, izgleda može samo u njenoj zemlji, ali u BiH sve to može a i ne mora. 

Dobro zna političke prilike u BiH pa je njen dolazak u Banjaluku bio prilika i da je pitamo da li joj je u redu da neki neligitimni stranac nameće zakone i određuje kako i šta treba da se radi?


Neuspješna opravdanja Šmita: O kakvom vrtiću govori?

Neuspješna opravdanja Šmita: O kakvom vrtiću govori?

Takođe, zanimalo nas je šta ona misli da li treba zatvoriti kancelariju u kojoj radi Kristijan Šmit? Еvo njenih odgovora. 

S obzirom da dobro poznajete političke prilike u BIH, sigurno vam je pozanta činjenica da Kristijan Šmit nema rezoluciju koja ga potvrđuje kao visokog predstavnika, da li smatrate da je vrijeme da se zatvori kancelarija OHRa?

"Ja sam u Еvropskom paralmentu bila predstavnica za BIH. U periodu od 2000. pa dalje sam u svim svojim izvještajima sam naglašavala da se mjesto vioskog predstavnika mora zatvoriti. Ali to je moguće samo ako političari budu učinili sve se ostvare pretpostavke da svi žive skupa. Pogledajmo ko je bio protiv kada se donisila odluka, spomenuta je Rusija i Kina. Ako se oslanja na odluku te zemlje onda to za mene nije problem". 

Da li nametanje zakona može da riješi probleme ovdje? 

"Ako političati to ne čine, ono za šta su oni pozvani. Onda ova zemlja da bi bi funkiconisala mora to neko učiniti". 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: