Spreman odgovor

Srpska neće pristati na Šmitovo nametanje Izbornog zakona

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2023. 19:13

Ukoliko Kristijan Šmit nametne Izmjene izbornog zakona BiH, Izborna komisija Republike Srpske provodiće opštinske izbore, poruka je i danas iz Republike Srpske. Neprihvatljivo i opasno uvođenje Šmitovih navodnih tehničkih unapređenja poput skenera i otisaka, jer biometrijski podaci mogu biti zloupotrijebljeni, upozorava generalni sekretar predsjednika Republike Srpske.

"Mi imamo izborni zakon, on reguliše neke druge izbore, to se uglavnom odnosi na referendume u lokalnim zajednicama, ali ćemo svakako biti spremni da u tom slučaju  donesemo svoj izborni zakon, osposobimo svoje komisije, damo im veća ovlašćenja da sprovedu izbore na teritoriji Republike Srpske", kaže Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar Predsjednika Republike Srpske.

U slučaju povrede ustavnopravne pozicije, Republika Srpska ima pravo da istupi iz nadležnosti BiH, ali za samostalno provođenje izbora čak ne bi moralo ni da bude odstupanja, poruka je poslanika. Izborni zakon BiH samo uređuje izbor delegata i poslanika u Parlamentu, članova Predsjedništva, a za ostale nivoe vlasti utvrđuje samo osnovne principe izbora. 

"Na osnovu tih principa koje utvrđuje Izborni zakon BiH mi možemo urediti našim izbornim zakonom, provesti, urediti na nivou Republike Srpske, naše izborne komisije Republike Srpske i da lokalni izbori budu u potpunosti provedeni unutar naših institucija", kaže poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica.

Osim što Šmit nema potvrdu Savjeta bezbjednosti,  njegove namjere nemaju podršku ni hrvatskog naroda, jasno mu je poručio Dragan Čović. Još jasnije iz Kluba Srba poručuju Šmitu da on poslanicima  nema pravo čak ni da predloži zakon.

"Parlamentarci ili grupe ili poslanički klubovi predlažemo ili koje dođu od strane Savjeta ministara ili Predsjedništva, a ne da neki tamo stranac kaže nama na koji način da mi usvojimo nekakav zakon. Dakle, niti ima pravo da to radi, nema pravo apsolutno da nas tjera i da kaže šta mi moramo uraditi", kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić.

Većina političara u BiH smatra da izborni zakon treba mijenjati, ali ne i da to radi bilo koji stranac. Jedini kojima za sada odgovara volja nelegitimnog Kristijana Šmita su, po svemu sudeći, Bošnjaci i njihov put ka unitarnoj BiH.

Pratite nas i putem Vibera