Radovi u toku

Srpska i FBiH bez struje: Došlo do raspada kompletnog energetskog sistema

  • Izvor: ATV
  • 21.06.2024. 13:19

Republika Srpska i FBiH, ali i pojedini dijelovi susjednih zemalja ostali su bez električne energije. Iz Еlektroprenosa BiH rečeno je da j došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.

Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz ЕP BiH.

Srđan Mazalica, rukovodilac operativnog područja Banjaluka u Еlektroprenosu BiH napisao je na društvenoj mreži ”Iks” da se radi o raspadu 400, 220, 110 kV mreže.

”Raspad 400, 220, 110 kV mreže. BiH, Dalmacija, Crna Gora, sve je leglo. Vraća se brzo, malo strpljenja. Nezavisni operator sistema BiH je adresa za pitanja”, napisao je Mazalica.

Podsjećamo, bez struje su ostali i Crna Gora i Dalmacija.

Crnogorski mediji javljaju da struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici, Zeti, Žabljaku, Pljevljima, Plavu, Gusinju...

List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti riješen.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: