Banjaluka

Šolaja: Potez Lagumdžije je ustaljena praksa nastupanja bez usaglašenih stavova

  • Izvor: ATV
  • 23.01.2024. 13:14

Ništa neobično, postala je to već ustaljena praksa  ali da je nedopustiva, jeste, tako stručnjaci ocjenjuju potez Zlatka Lagumdžije u Ujedinjenim nacijama.

Ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se na zasjedanju UN svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini, ali je ipak juče u ime BiH potpisao saopštenje kojim se poziva Rusija "da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Lagumdžija je to uradio i lično ime i bez saglasnosti Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti spoljna politika.

Stručnjaci napominju da BiH nije ni u jednom trenutku zauzela ni jedan zvaničan stav prema Ruskoj Federaciji.


"U BiH je neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a"

Zahvaljujući dobrim odnosima Rusije i Republike Srpske, ni BiH nije ni na jednom spisku neprijateljskih država Ruske Federacije.

Svjesni su prilika u BiH i znaju da stav nije usaglašen, smatraju stručnjaci.

"Mi imamo jednu čudnu situaciju kada je u pitanju BiH, uporno se gleda da se izbjegne Republika Srpska kao cjelina ali i predstavnici Republike Srpske u kolektivnim organima BiH", rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne studije Banjaluka.

"Ovo je samo nastavak ustaljene prakse to smo mogli da vidimo i u prethodnom periodu kada je ministar bila Bisera Turković, a kada je Sven Alkalaj nastupao čak i na sjednici UN-a bez usaglašenih stavova", dodao je Šolaja za ATV.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program