Parlament BiH

SNSD nije pristao na ucjene iz Sarajeva

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2023. 19:01

Dok SNSD traži da se uradi ono što je godinama praksa na sjednici Parlamenta BiH, da se objedine svi sporazumi u jednu tačku i da se tako glasa za njih, koalicioni partneri iz Federacije se protive sporazumu o ratifikaciji Ugovora o finansiranju, projekta medicinskog kompleksa u Banjaluci. Protiv su bili predstavnici stranaka Trojke, Peđa Kojović i Denis Zvizdić.

"Kojović je rekao da ne mogu podržati tačku tri jer je na čelu institucije  koja treba da provede sporazum osoba pod sankcijama. Pitala sam koja osoba, rekao je ministar Šeranić. Ja sam ga informisala sa provjerenim informacijama da je za to zadužen Milenko Dulić iz Ministrastva zdravlja Republike Srpske i da su sami finansijeri pristali da on bude zadužen za realizaciju projekta", kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Pravi razlog zbog čega koalicioni partneri ne žele da objedine sve sporazum je to što Zakon o radu i institucijama BiH nije dobio podršku srpskih delegata u Domu naroda.  

"Dok ne sjednemo i ne razgovaramo, ne samo o ovom sporazumu, nego generalno o načinu ponašanja. Način ponašanja u kome propuštanje Еvropskih zakona se tretira kao usluga Trojki, a od nas se traži da glasamo za prijedloge kao što je ovaj, to više neće ići", rekao je Predrag Kojović, klub poslanika Naše stranke.

Opozicioni poslanici iz Republike Srpske se ne slažu sa ovakvim ponašanjem skupštinske većine, ali je zato HDZ sa objedinjavanje i usvajanje svih tačaka.  

"Ne vidim ni jedan razlog da se svih pet tačaka ne podrži, i dva sporazuma iz Berlinskog procesa i ove tri saglasnosti za ratifikaciju sporazuma o finansiranju i bolnice i mosta itd..", kazao je Marinko Čavara, klub poslanika HDZ-a.

Na ovoj sjednici trebala se naći i saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH, saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Od jutra do sutra (12+)

    'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)