Neizabrani stranac

Šmit potvrdio da nije imenovan u Savjetu bezbjednosti

  • Izvor: ATV
  • 06.12.2023. 18:02

Neizabrani stranac Kristijan Šmit danas je i sam potvrdio da je upravo njemački turista u BiH koji nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN-a i nema legitimitet visokog predstavnika.

Novinar ATV-a ga je danas na konferenciji za medije upitao gdje mu je saglasnost Savjeta bezbjednosti UN-a koji imenuje visokog predstavnika, a koji Šmit nema.

Kovačević: PIK - samoproglašena neformalna grupa za ocrnjivanje Srpske

Kovačević: PIK - samoproglašena neformalna grupa za ocrnjivanje Srpske

Šmit je na to odgovorio da ima potvrdu PIK-a, očigledno ne znajući da PIK nije Dejtonska kategorija i nema pravnog ovlašćenja da imenuje novog visokog predstavnika.

"Pitanje nije da li je mene neko potvrdio ili nije. Ja sam na ispravan način imenovan, imenovan sam ispravno zato što tijelo koje imenuje visokog predstavnika jeste Vijeće za implementaciju mira. Oni su dobili prijedlog od kabineta bivše kancelarke Njemačke Angele Merkel i ja sam imenovan u junu ili julu 2021. godine", rekao je Šmit na pitanje našeg novinara.

Postavlja se pitanje kakve veze sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH imaju PIK i njemački kancelar.

PIK optužio Srpsku i zahvalio se Jeleni Trivić

PIK optužio Srpsku i zahvalio se Jeleni Trivić

PIK kao samoimenovana grupa zemalja i organizacija bez povelje i ovlašćenja bilo koje međunarodne institucije nema nikakav pravni subjektivitet niti ovlašćenja da imenuje visokog predstavnika jer takvo ovlašćenje mora počivati na pravu.

Jedini mogući izvori ovlašćenja za imenovanje visokog predstavnika su Dejtonski sporazum i Savjet bezbjednosti UN-a, koji ta ovlašćenja nisu dali PIK-u, što jasno potvrđuje da je Šmit samo stranac u BiH.

Šmit bi trebao da zna da potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma biraju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti ga potvrđuje, ali se ni jedno ni drugo nije desilo u njegovom slučaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:35 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 18:40 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:25 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)