Dragomir Anđelković

"Šmit je samozvani kolonijalni upravnik, njegova uloga je destruktivna"

  • Izvor: SRNA
  • 09.06.2022. 11:52

Visoki predstavnici i OHR se u BiH ponašaju kao britanska kolonijalna administracija u Indiji ili nekim drugim kolonijama u 19. veku, ocijenio je analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

On ističe Anđelković da visoki predstavnici često dolaze iz zemalja sa demokratskom tradicijom, a u BiH se ponašaju krajnje nedemokratski, ponižavajući institucije, političare i narod.

"A (Kristijan) Šmit dvostruko to radi - prvo kao čovjek koji djeluje u okviru tih institucija koje se neokolonijalno ponašaju, a drugo on je samozvanac, nelegalno je postavljen. On je, čak, samozvani kolonijalni upravnik, a ne onaj koji je dobio kakav-takav legitimitet za takvo ponašanje", rekao je Anđelković Srni.

On upozorava da posljednji Šmitov potez, odnosno odluka o finansiranju opštih izbora u BiH, ima i dodatnu dimenziju, jer se krše elementarna građanska prava.

Anđelković napominje da Šmit cijeli izborni proces nije uslišio zahtjeve Hrvata da mogu da iskažu svoj stav demokratski, već je omogućeno da u njihovo ime drugi donose odluke, što je par ekselans kršenje svih demokratskih vrijednosti.

Prema njegovoj ocjeni, Šmit je namjerno ovako postupio kako bi zakomplikovao stvari i stvorio osnov za strano miješanje.

"Jasno je da političari u BiH mogu da obezbijede funkcionisanje izbora i bez takvog Šmitovog ponašanja, ali on je namjerno nastupio ovako agresivno kako bi dolio ulje na vatru, dodatno zakomplikovao stvari i stvorio osnov za strano miješanje, od čega niko neće imati koristi", smatra Anđelković.

On ukazuje da ovo što je sada uradio Šmit, samo potvrđuje da je njegova misija destruktivna, kao i generalno uloga OHR-a.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je 7. juna odluku o finansiranju opštih izbora u BiH. 

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program (R)

    ''Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos