Opstrukcija bošnjačkog političkog korpusa

Šmit govorio na sjednici SB UN-a, Tegeltija spriječen

  • Izvor: ATV
  • 11.05.2022. 18:25

Zoran tegeltija nije se obratio pred Savjetom bezbjednosti UN-a. I to zbog opstrukcija bošnjačkog političkog korpusa uključujući stalnu misiju BiH pri UN - Zato Kristijan Šmit jeste. Pročitao je svoj izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN-a. Istom onog koji ga nije potvrdio za viskog predstavnika u BiH. Prvi da ih podsjete na to i ovaj put bili su Rusi. Vasilij Nebenzja, ambasador Ruske Federacije rekao je da Šmit nije visoki predstavnik i da oni ne vide potrebu da se on tu uopšte nalazi. Isto je potvrdio i predstavnik Kine.

"Postoji praksa duža od četvrt vijeka imenovanja visokog predstavnika, pokušaji da se to zaobiđe je cinična jer dolaze od zemalja koje se predstavljaju kao branioci zakonitosti i vladavine prava. Želimo da podvučemo da gospodin Šmit nema pravo da se obraća u ime međunarodne zajednice niti da u Savjetu bezbjednosti podnosi bilo koje dokumente", rekao je Vasilij Nebenzja, ambasador Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti UN-a.

"U vezi sa imenovanjem gospodina Šmita vjerujemo da je nepromjereno da se on obraća Savjetu bezbjednosti u kapacitetu visokog predstavnik", rekao je Geng Šuang, kineski ambasador u UN.

Bez obzira što nikoga legalno hne predstavlja Kristijan Šmit je nakon toga svoj izvještaj pročitao. To mu je omogućila ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfil koja Sjednici presjedava. Svojih 15-ak minuta Šmit je iskoristio jda se obruši na Republiku Srpsku, ali i to što po njemu vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH.

"Vlasti Republike Srpske nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlašćenja sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se Republika Srpska izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Vladajuća stranka u Republici Srpskoj kontinuirano pozivaju na mirni razlaz", rekao je Kristijan Šmit.

Iako je u Njujork stigao neplanirano i na vrat na nos svoju verziju stanja u BiH uspio je da iznese i Šefik Džaferović. U pomoć je pozvao ponovo međunarodnu zajednicu i to jer kako kaže Republika Srpska ruši Dejton ima secesionisičke ideje i pozvao da ponište sve zaključke parlamenta Srpske. Požali se Džaferović i na Hrvate da ostruišu izbore pa je zatražio reakciju Kristijana Šmita i po tom pitanju.

Obratili su se predstavnici ostalih zemalja. O stanju u BiH imala je šta da kaže i britanska predstavnica. Po njoj je glavna prijetnja stabilnosti u BiH Milorad Dodik i njegove, kako je rekla, prijetnje da će uspotaviti vojsku Republike Srpske i povići se iz državnih institucija jer to kaže izaziva opasan konflikt. Nije propustila da napomene da je Velika Britanija posegla i za sankcijama.U istom maniru govorila je i predstavnica SAD-a. I to da Srpska blokira procese unutar Bih i da povlači poteze koji nisu po slovu Dejtona.