Na Terezijanskoj vojnoj akademiji

Skandal u Austriji: Oficir iz BiH odbio da se rukuje sa ministarkom

  • Izvor: Agencije
  • 30.09.2024. 19:38

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, došlo je do incidenta kada je jedan oficir iz Bosne i Hercegovine odbio da se rukuje se s ministarkom odbrane Klaudijom Taner.

Prema izvještaju austrijskog lista Kurier, ovaj incident se odigrao tokom tradicionalne ceremonije koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije.

Oficir je odbio rukovanje sa ministarkom, pozivajući se na svoja vjerska uvjerenja “koja mu ne dozvoljavaju da se rukuje s ženama”. Kao posljedica njegovog postupka, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije, prenosi Novi.ba.

Austrijski mediji su prenijeli da je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić, bio unaprijed obaviješten o tome da se oficir neće rukovati s ministarkom. Iz tog razloga, vojnik nije ni bio pozvan na binu. Taner je izrazila nezadovoljstvo ovim incidentom, a Galić se kasnije izvinio u ime Bosne i Hercegovine.

Maloljetnik poslao prijeteći imjel u školu u Ljubinju

Maloljetnik poslao prijeteći imjel u školu u Ljubinju

Austrija već dugi niz godina obučava vojne kadrove iz država Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, s ciljem jačanja stabilnosti u tom regionu. Ove zemlje nemaju sopstvene oficirske škole, a prethodno su svoje oficire obučavale u Turskoj. Еvropska unija je podržala ovakav vid saradnje.

Na ceremoniji, Slaven Galić je naglasio značaj austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pohvalio visoki nivo obuke koja se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji, ukazujući na važnost ovakvih programa za razvoj vojnih kapaciteta u regionu.

Pratite nas i putem Vibera