Šef mađarske diplomatije

Sijarto: Sankcije Dodiku će popraviti situaciju? Definitivno ne!

  • Izvor: ATV
  • 08.04.2022. 19:34

Nećemo podržati bilo kakve sankcije Miloradu Dodiku, ponavlja mađarski šef diplomatije. Iz Mostara Peter Sijarto podsjeća da Brisel mora da uvaži volju naroda i da lideri Evropske unije moraju razgovarati sa legitimno izabranim predstavnicima, a ne zagovarati sankcije.

"Uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku, šta da očekujemo, da će se situacija popraviti? Kako? Moguće sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BIH, da li bi one pomogle da se unaprijedi sigurnost i situacija u BiH? Da li bi to pomoglo da se doprinese napretku države? Definitivno ne!", poručio je Sijarto, šef mađarske diplomatije.

To je jasan stav zvanične Budimpešte i sigurno se neće mijenjati, kaže ambasadorka BiH u Mađarskoj. 

"Budimpešta apeluje na sve relevantne institucije EU i zvaničnike tih institucija da se zapute u BIH u Republiku Srpsku, obave potrebne razgovore i tek na osnovu toga i na osnovu iskustva sa terena donesu stav o eventulnim mjerama. Stav Mađarske je da sankcije ne vode ni čemu, ne daju nikakvo rješenje, već dodatno komplikuju odnose", kaže Biljana Gutić Bjelica, ambasador BiH u Mađarskoj.

Mađari ne žele da komplikuju odnose pa najavljuju i ekonomsku podršku. Kao rezultat sastanka sa Miloradom Dodiom, već ovog mjeseca stiže bespovratnih 30 miliona evra energetiku, zdravstvo i poljoprivredu, a vode se pregovori i oko ulaganja Mađarske u Srpsku. 

"Jasno sam rekao gospodinu Dodiku i gospodinu Tegeltiji da će Mađarska nastaviti da podržava stabilnost u ovom regionu zato treba da postoje politički preduslovi i ekonomski i spremni smo da učestvujemo u tome", kaže Sijarto, šef mađarske diplomatije.

Sijarto poručuje kolegama iz Unije da bez zapadnog Balkana Evropa nije kompletirana i da su prijetnje sankcijama legalno izabranim predstavnicima naroda korak u prošlost.