Kristijan Šmit nema legitimitet

Šekara: BiH u kolonijalnim raljama neizabranog stranca

  • 25.10.2023. 14:06

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara izjavio je da predstavnici Delegacije ЕU u BiH dobro znaju da Kristijan Šmit nema legitimitet i često mu se podsmijevaju, a njihove ponovljene fraze i agende nisu ništa naspram činjenice da je BiH u kolonijalnim raljama neizabranog stranca koji ruši njen ustavni poredak i neovlašteno vršlja po domaćem zakonodavstvu.

Šekara je naveo da je premijer Republike Srpske Radovan Višković na neki način odmah najavio da će iz Delegacije ЕU u BiH demantovati njegovu izjavu da se ambasador ЕU Johan Satler u razgovoru s njim saglasio da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica ЕU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo i da većina zemalja ЕU u suštini to ne podržava.

"To što je neko okrenuo broj i rekao im da oni u Delegaciji ЕU u BiH nemaju pravo da misle svojom glavom, isključivo je njihov, a ne problem Srpske i predsjednika njene vlade. Upleli su se kao pile u kučine i njihovo vađenje nanosi štetu samo njima", rekao je Šekara Srni.

On je istakao da će im premijer i svi zvaničnici Srpske uvijek u lice sasuti istinu da Šmit nema legitimitet, da je formalnopravno niko i da je sve što radi ništavo.

Iz Delegacije ЕU u BiH danas su saopštili da je Višković nakon jučerašnjeg sastanka "pogrešno prenio riječi Satlera i stav ЕU o OHR-u".

Kako su naveli, Satler je tokom sastanka podsjetio na dugogodišnji stav ЕU, odnosno da će na evropskom putu biti potrebno ispuniti Agendu "Pet plus dva", što će omogućiti zatvaranje OHR-a, te da su u načelu opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa članstvom u ЕU.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: