Sarajevo

Šekara: Bećirović ne može pobjeći od istorijske istine

  • Izvor: ATV
  • 06.04.2023. 15:13

Da Bećirović nije zlonamjeran i zadojen mržnjom prema Srbima danas bi ćutao i izbjegavao nesuvisla poređenja, tim više jer je opštepoznata činjenica da su Sarajevo koje danas proslavlja dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, od nacista i ustaša oslobodile jedinice u čijoj strukturi su sa čak 90 procenata bili zastupljeni Srbi.

Rekao je ovo član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara, reagujući na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da je 6. aprila 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma, a da je 5. i 6. aprila 1992. godine, počela "opsada grada", te ocijenio da se "zlotvori od 1992. do 1996. ne razlikuju suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata".


Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

"Zna i Bećirović i njegova savjetnička ekipa sve to, baš kao što zna i podatak da su komandni kadar operacije za oslobođenje Sarajeva činili 95 odsto Srbi predvođeni komandantom generalom Radovanom Vukanovićem, ali su svjesni da pominjanje istorijske istine i istina nije kompatibilno sa političkom matricom po kojoj funkcionišu, a po kojoj su Srbi uvijek i u svakom slučaju loši momci", naveo je Šekara na Twitteru i dodao:

"Stoga su se i odlučili da odapnu strelice mržnje i naopakih poređenja koja zdrav razum ne može da prihvati, svjesni da bi nekim novim generacijama, koje su odrasle na izvještačenom narativu o samo jednom narodu žrtvi i uvijek istom zločincu, bilo pogrešno reći pravu istinu da su borbama u kojim je oslobođen grad u kojem su rođeni i žive komandovali neki Radovan, Slavko, Pero, Drago, Milorad, Savo, Miloš, Sveto, Spasoje, Vlado i Radomir, koji su iz njega protjerali fašizam i fašiste, te da njihovi potomci ne mogu ni u primisli imati veze sa najmračnijom ideologijom 20. vijeka".

Kako kaže, današnjoj sarajevskoj djeci ta imena bi djelovala posve strano, jer u njihovom gradu je zanemarivo mali broj Srba, dok su table sa ulica nazvanih po oslobodiocima Sarajeva, njih više od 150, odavno skinute i bačene u zaborav, valjda da Denisa i njemu slične ne bi bar vizuelno podsjećale na istinu od koje bezuspješno bježe pronalazeći "spas" u srbomrzačkoj histeriji i falsifikatu.