Moskva

Ruska "Gazeta": Dodik nije uspio ni primiti čestitke, a već odjeknuli pozivi za njegovu likvidaciju

  • Izvor: SRNA
  • 30.10.2022. 20:31

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio ni da primi čestitke od mnogobrojnih prijatelja iz cijelog svijeta kada su iz Sarajeva odjeknuli pozivi za njegovu likvidaciju, piše "Ruska gazeta".

"Gazeta" navodi da je još čudnije to što je prijedlog Americi da "disciplinuje političara" tako što će ga ubiti došao od autoritetnog novinara iz BiH, voditelja autorske emisije na FACE televiziji Senada Hadžifejzovića.

U tekstu se podsjeća da je voditelj nazvao Dodika "lutajućim dronom" koji bi mogao isprovocirati sukobe u BiH, te da se tu retorički zapitao šta to Amerika može učiniti - smijeniti ga, smiriti ili ubiti.

"Gazeta" napominje da je autoritetni ekspert za oblast bezbjednosti DŽevad Galijašević ranije upozoravao da se Dodik mora čuvati komunikacije sa Amerikancima, koji u BiH šalju profesionalne ubice pod maskom diplomata.

"Amerikanci su poslali ovdje svoje ljude da bi pokrenuli rat", izjavio je Galijašević.

Napominje se da je NATO praktično okupirao BiH, zloupotrebljavajući mirne aspekte Djetonskog sporazuma, da mirovnom misijom EUFOR koordinira NATO, a da su rezervne snage za intervenciju u BiH u pripravnosti u Hrvatskoj.

Amerikanci, kako se navodi, aktivno vode pregovore sa radikalnim islamistima u BiH koji se uvijek privlače anglosaksoncima za ispunjavanje delikatnih naloga.

"Gazeta" podsjeća i na intervju Dodika za ovaj ruski mediji u kojem je govorio, između ostalog, o tome da je BiH pod protektoratom i kolonija Zapada pred kojom Amerikanci i Evropljani nemaju nikakvu odgovornost.

Tagovi:
  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program