Košarac protiv

Rusija suspendovana iz STO

  • Izvor: ATV
  • 28.04.2022. 19:07

Ruska Federacija je suspendovana iz Svjetske turističke organizacije. BiH nije bila za to, jer je ruku protiv podigao Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Kaže da, izuzev političke konotacije, u toku sjednice nisu predočeni podaci ni argumenti koji bi potvrdili da su prekršeni osnovni ciljevi i zadaci Svjetske turističke organizacije.

"Nije objašnjeno na koji način odluka o suspenziji Rusije iz Svjetske turističke organizacije može doprinijeti rješavanju situacije sa Ukrajinom, niti je rečeno postoje li uopšte i koji su to dodatni poremećaji u turističkoj privredi, te zašto bi ova organizacija uopšte razmatrala suspenziju bilo koje članice", naveo je Košarac.

Zanimljiivo je, kaže Košarac da je Rusija na početku sjednice informisala prisutne delegacije da istupa iz članstva ove organizacije. Ipak, generalna skupština STO je nastavila sa razmatranjem suspenzije. Nakon toga se glasalo. Utisak je, kaže Košarac, da su zapadne zemlje bile potpuno motivisane da po svaku cijenu donesu odluku o suspenziji članstva Ruske Federacije. 

"Članice Svjetske turističke organizacije - poslale su jasnu poruku: Turizam je stub mira i međunarodnog prijateljstva, a članice STO moraju podržavati ove vrijednosti ili se suočiti s posljedicama, bez izuzetaka. Ova vanredna Generalna skupština pokazuje da su akcije Rusije neodbranjive i suprotne samim principima STO i međunarodnog upravljanja", Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije .

Osim sukoba na terenu, vodi se i sukob vrijednosti pa je  Zapad izbacio Čajkovskog, Jesenjina, Puškina. Izbacivanje Rusije iz STO ne čudi, kaže Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka.

"BiH nije u prilici da usmjerava svjetske procese. Na neki način to čak dođe kao dio pristupa ravnoteži cijelih snaga i odnosa koji važe oko toga", Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka Banjaluka.

Činjenica da je to vjerovatno pod okolnostima dnevne politike koju vode države, koje su protvnici Rusije, ali to će svakako iamti posljedice jer je u tom smislu da će i te neke aktivnsoti kao što su turizam, koje su čista ekonomija i koje nemaju veze sa politikom iamti rezultate u smsilu političke pobjede zapada koju oni guraju pred svojim stanovništvom. 

Odlazak ministra Košarca u Madrid, nije prošao bez peripetija i sabotaže u režiji Bisere Turković, ministra inostranih poslova u Savjetu ministara. Prvo njemu i delegaciji koju predvodi nije izdala akreditive, pod izgovorom da su zakasnili sa zahtjevom, nego  ambasadoru BiH u Španiji  Danki Savić. Košarac je tražio od Svjetske turističke organizacije da ospori izdate akreditive. I tek nakon njegove reakcije Turkovićeva je promijenila mišljenje i izdala nova akreditivana pisma. 

Tagovi: