Poziv ukrajinske diplomatije

Regrutovanje za rat u Ambasadi Ukrajine u Sarajevu?

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2022. 12:49

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pokrenulo je sajt za strance koji žele da pomognu Ukrajini u ratu sa Rusijom.

"Rusija je napala Ukrajinu, pridruži se dobrovoljcima u borbi za Ukrajinu", stoji na početku sajta, a ono što je zabrinjavajuće je da se za rat mogu prijaviti svi osim državljana Rusije, a mjesto za prijavu je navedena i Ambasada Ukrajine u Sarajevu.

Ambasada Ukrajine nalazi se u Hrvatskoj i nadležna je za diplomatsko predstavljanje Ukrajine u BiH sa kancelarijama u Sarajevu.

"Pokrenuta je web stranica fightforua.org koja sadrži sve potrebne informacije za građane stranih država koji se žele pridružiti Međunarodnoj legiji odbrane Ukrajine", stoji na zvaničnoj stranici Kabineta predsjednika Zelenskog.

U BiH je tokom 2014. godine došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao krivično djelo, a kasnije je to postalo i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Zakonodavstvo u BiH ne tretira kao terorističko djelo boravak i ratovanje u Ukrajini, za razliku od Sirije jer se ISIL, prema rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN), smatra terorističkom organizacijom.

Senegal ovaj čin nazvao ilegalnim

Ministarstvo spoljnih poslova Senegala osudilo je kao nelegalan čin poziv Ambasade Ukrajine da državljane Senegala regrutuju za rat protiv Rusije.

Regrutovanje volontera, plaćenika i drugih stranih boraca nelegalno je u Senegalu i kažnivo po zakonu, saopštilo je Ministarstvo.

Takođe, pozval je i ambasador Ukrajine u ovoj zemlji da objasni ovaj poziv.