Sarajevo

Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

  • Izvor: ATV
  • 20.03.2022. 20:17

Ponovo su propali pregovori u Federaciji oko izmjene izbornog zakona. Sve se ponovilo kao u Neumu. Taman kada se došlo do približavanja stavova, sve je palo u vodu. Lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović za propale pregovore okrivio je lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Jasno je kaže da se kupuje vrijeme, jer, volje za dogovor, kaže, nije bilo ni prije devet mjeseci.

"Vrlo jasno smo bili spremni za tri, četiri ustupka, vrlo jasna ustupka, koje je neko zvao blokadom , ja bih rekao da bude funkcionalnija BiH, međutim na njihovo iznenađenje ili SDA, oni nisu mislili da ćemo mi to dati, kad smo to dali, išli su dalje i onda smo rekli da ne može više", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

"Ja sam lično rekao na sastanku da ovo vidim kao drugi korak potpunom dekonstitisanju Hrvata", kaže Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Bakir Izetbegović, u kog svi upiru prst za neuspjele dogovore sa Hrvatima, danas je izbjegao novinare. Doduše, juče je svojim izjavama i prijetnjama upućenim Draganu Čoviću, da će mu platiti za sve, po mnogima i previše rekao, ali i najavio da od današnjih pregovora nema ništa.

Razočarani su i strani medijatori i to su danas priznali, naglasivši da su političari iz Federacije ovim neuspjehom pokazali da nisu spremni za ulazak u EU.

"Rekla bih da ovo predstavlja jedan gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera da riješe ova dugotrajna pitanja koja su trebala davno biti riješana koja su mogla približiti BiH EU", rekla je Angelina Ajhorst, šef za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Razočarani smo da ove stranke nisu mogle preduzeti osnovne korake da provedu reforme neophodne da se osigura funkcionisanje vlasti. Mi smo uradili sve što smo mogli", kaže Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH.

Ostali opozicioni lideri koji pripadaju probošnjačkom bloku tvrde da je ovo kraj pregovora i da se više nema šta nastavljati. Ponovo, Bošnjaci nisu propustili priliku da spomenu lidera SNSD-a za kog tvrde da ima jedini razlog za slavlje. Ubrzo im je stigao odgovor od Milorada Dodik koji poručuje da je neuspjeh pregovora pokazao gdje je problem u BiH.

"Neuspjeh pregovora o izmjeni Izbornog zakona u BiH, koji su vođeni između muslimanskih i hrvatskih partija, nedvismisleno je pokazao gdje leži problem u BiH i da se taj problem ne zove Republika Srpska ili Milorad Dodik. Ovakvom ishodu pregovora može da se raduje samo Željko Komšić, naivno vjerujući da njegov koncept izborne prevare ima budućnost", ističe predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je ukazao da će se nepostizanjem dogovora u Sarajevu nastaviti period političke nestabilnosti, jer jedan od tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju hrvatski, nije zadovoljan svojom pozicijom i osjeća se poniženo. Upitno je i šta će biti sa predstojećim izborima, jer prema izjavama Čovića, uslova za održavanje oktobarskih izbora nema. 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.