OS BiH

Prizemljili ruske helikoptere, za gašenje požara raspoloživi američki sa vedrima zapremine svega 500 litara

  • Izvor: SRNA
  • 26.08.2021. 13:18

Dok helikopteri Helikopterski servisa Republike Srpske gase požare vedrom kapaciteta gotovo 1.000 litara, za ovu djelatnost Oružane snage BiH koriste američke letjelice koje kače vedra zapremine 500 litara, a prizemljile su ruske koje su mogle da nose vedra i do 2.500 litara.

Ruski helikopteri "MI 8" i "MI 17" Oružanih snaga BiH, koji su u borbu protiv požara mogli da nose vedra zapremine i do 2.500 litara, trajno su prizemljeni, a ovu djelatnost sada obavljaju američke letjelica tipa "UH1H" na koje se kače vedra zapremine 500 litara, potvrđeno je Srni iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva su objasnili da je operativnost helikoptera tipa "MI" ograničena vremenskim resursom (osam godina korištenja između dva generalna remonta) i radnim resursom (2.000 sati leta između dva generalna remonta).

Helikopteri se, kažu u Ministarstvu, moraju prizemljiti ukoliko jedan od ova dva resursa bude ispunjen, odnosno letjelice Oružanih snaga BiH prizemljene su jer je ispunjen vremenski resurs od posljednjeg generalnog remonta.

Na pitanje postoje li planovi da se helikopteri tipa "MI" remontuju i vrate u upotrebu, iz Ministarstva odbrane je odgovoreno da su ove letjelice trajno prizemljene, jer je na osnovu izvršenih analiza i procjena utvrđeno da dalji remont helikoptera porodice "MI" nije isplativ, te da je isplativije finansijska sredstva usmjeriti na nabavku novih helikoptera, što je i urađeno.

Bivši ministar odbrane u Savjetu ministara Marina Pendeš i ambasador SAD u BiH Erik Nelson u decembru 2019. godine potpisali su ugovor o nabavci četiri višenamjenska helikoptera "Bel UH-1H-2".

Ovi helikopteri mogu prevesti do 13 lica ili više od dvije tone tereta, dok novija varijanta helikoptera "MI 17v-5", koje posjeduje Vojska Srbije, može nositi četiri tone spoljnog tereta, s tim da se kapacitet njegovog vedra ograničava na 3,5 tona vode zbog ukupne težine vedra i sajle.

Iz Ministarstva odbrane naglašavaju da Oružane snage posjeduju operativne helikoptere "UH1H" (sa vedrima od 500 litara) za potrebe gašenje požara, čije je brojno stanje na dnevnoj bazi promjenljivo, i iskusnu posadu.