Ponovno razmatranje

Predstavnički dom PS BiH: Nije usvojen nijedan prijedlog zakona

  • Izvor: SRNA
  • 21.05.2024. 17:36

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vratio je Zajedničkoj komisiji za ljudska prava na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

S obzirom da BiH u značajnom broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika, Omerović predlaže da se dogovori saradnja sa počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i spoljnim pružaocem usluga koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izdavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze ambasade.

Nakon provedenog usaglašavanja Kolegijuma Predstavničkog doma, poslanici nisu prihvatili zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a odluka o tome da li će ovaj zakonski prijedlog biti razmatran po skraćenom postupku biće donijeta naknadno, nakon novog usaglašavanja Kolegijuma.

Danas nisu podržani ni zaključci poslanika Jasmina Еmrića i Šemsudina Mehmedovića predloženi u okviru rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama BiH - ustavnoj zakonodavnoj ulozi Parlamentarne skupštine koju je Predstavnički dom vodio u aprilu.

Predstavnički dom usvojio je izvještaje o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2023. godinu, kao i Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka i poštovanja ljudskih prava u zatvorskim ustanovama.

Podržani su i izvještaji Centralne banke i Kancelarije za reviziju institucija BiH za prošlu godinu, te izvještaj Radnog tijela Predstavničkog doma za zaštitu i bezbjednost povratnika u BiH, s prijedlogom mjera za njihovu zaštitu i bezbjednost, dok izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu nije dobio podršku poslanika.

Poslanici su primili k znanju informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2023. godinu.

Njegosava Stjepanović imenovana je za člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Podršku poslanika dobila je poslanička inicijativa Mije Karamehić Abazović kojom se Savjet ministara zadužuje da u roku od šest mjeseci sačini javno dostupnu onlajn bazu podataka svih ugovora o djelu koje sklapaju institucije BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje, Kolegijumu Predstavničkog doma upućena je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom se predviđa da ovaj dom inicira da Savjet ministara ukloni pravo veta u organima uprave u procesu donošenja odluka prilikom provođenja pravne tekovine ЕU.

Današnja sjednica Predstavničkog doma završena je davanjem saglasnosti za ratifikaciju akata Svjetskog poštanskog saveza i Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Italije o ekonomskoj saradnji.

Tokom rasprave o tačkama dnevnog reda današnje sjednice poslanici nisu podržali zahtjeve za razmatranje po hitnom postupku dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona, koji su upućeni Kolegijumu Predstavničkog doma na usaglašavanje.

Ove prijedloge zakona predložili su Klub poslanika SDA i poslanik Šemsudin Mehmedović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je da će poslanici o održavanju naredne sjednice biti blagovremeno obaviješteni.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.