Pritisci

Predstavnici NATO-a na sastancima u Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 19.07.2022. 18:59

NATO želi da zna sa čim raspolažu OS BiH. To je danas tokom posjete rekao predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer. Došao je u Sarajevo na poziv još uvijek načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Senada Mašovića koji već četiri mjeseca uzurpira srpsko mjesto, pokušavajući da približi BiH NATO-u, iako dobro zna stav iz Republike Srpske i da u BiH nema konsenzusa oko tog pitanja. Iz NATO-a i danas poruke uperene protiv Rusa, pa čak i ta da je i BiH u opasnosti, mada Bauer nije uspio tačno da odgovori kojoj.

"Kibenetičke napade i hibridno ratovanje, to je taj rizik koji sam ja imao na umu kada sam rekao da je BiH ugrožena", rekao je Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a.

Da svi ne misle isto u BiH kao Senad Mašović, Baueru je to danas objasnio zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić. Jedini Srbin koji je danas uspio da sastane sa Bauerom i objasni drugu stranu, pa i to da Srbi ništa ne koče, već političko Sarajevo.

"Imao sam priliku da kažem da se mi po mnogo čemu u BiH ne slažemo. Naročito se ne slažu politički faktori koji su relevantna snaga za odlučivanje, tipa Parlamenta, Savjeta ministra i Predsjedništva i da nije dobro što se samo jedna strana sluša", rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Jasno je i zbog čega Srbi žele vojnu neutralnost, jer još uvijek broje žrtve od posljedica NATO bombardovanja 1995. godine Republike Srpske i 1999. godine Srbije i Crne Gore. To dobro znaju I kineske diplomate koje su danas pozvale NATO da se izvini za milione žrtava širom svijeta.

"NATO bi trebalo da se izvini Srbiji, Iraku, Libiji, Siriji i Avganistanu zbog 900.000 života izgubljenih u ratovima i više desetina miliona izbeglica", rekao je Đao Linđijan, potparol Ministartsva spoljnih poslova Kine.

Iz NATO-a tvrde da se oni ne šire prema istoku, već da druge zemllje traže svoje pristupanje. Da to nije tačno danas je potvrdila i Austrija koja je poslala poruku da uprkos stalnom lobiranju i pritiscima neće u NATO.



Tagovi: