Rivali ne biraju sredstva

Predizborna kampanja nikad prljavija

  • 19.09.2018. 19:27

Predizborna kampanja traje tek nešto manje od dvije sedmice - a već je mnogi vide kao jednu od najprljavijih nakon rata. Politički rivali ni ovaj put ne biraju sredstva da diskredituju protivnike. 

Doktor političkih nauka, Vlade Simović, ocjenjuje da se kampanja po retorici ipak ne razlikuje pretjerano od prethodnih.

"Sve kampanje su prilično surove i u našim uslovima vrlo loše političke kulture i prljave, jer su ulozi prilično veliki - ulozi su osvajanje vlasti i mogućnost da budete akter koji će da dominira političkom scenom. Mi imamo blok partija koje su na vlasti u Republici Srpskoj, i koje čine jednu od najdugotrajnijih koalicija na prostoru Zapadnog Balkana, sa druge strane blok partija opozicije dugo nije na vlasti u Republici Srpskoj," kaže Simović.

Medijske prozivke na ličnoj i nacionalnoj osnovi, prebrojavanje krvnih zrnaca i "upadanje" na tuđe skupove, obilježilo je dosadašnju kampanju. Uništavanje plakata i bilborda političkih stranaka je takođe česta pojava, a društvene mreže su preplavljene porukama mržnje - koje najčešće nisu sankcionisane. 

Adnan Huskić, politički analitičar iz Sarajeva, smatra da će se tek u zadnjim danima kampanje sve "zahuktati".

"Osjeti se da je intenzitet kampanje snažniji, osjeti se da je retorika mnogo grublja. Očito se udara ispod pojasa već, ali ne treba to da nas čudi, iz prostog razloga što je pitanje ostanka ili dolaska na vlast ovdje pitanje svih pitanja," rekao je Huskić.

Za širenje govora mržnje CIK ima jasna ovlašćenja, određena izbornim zakonom. Mogu da izreknu kaznu do 10 hiljada maraka, pa čak i da uklone ime kandidata sa liste, ukoliko se utvrdi da je odgovoran za širenje govora mržnje.

"Zabranjeno je koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati," saopšteno je iz CIK-a.

Uprkos zapaljvim izjavama i pozivima na nasilje koji nisu rijetkost u kampanji u BiH, stranke i kandidati se uglavnom "izvuku" sa novčanim kaznama. Prije četiri godine bili su naročito pristojni - CIK tokom kampanje 2014. nije izrekao nijednu kaznu za govor mržnje.