Beograd

Potvrđeno: Odbijen zahtjev za izručenje BiH Osmana Osmanovića

  • 30.12.2019. 16:46

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu odbilo je zahtjev Tužilaštva BiH za izručenje nekadašnjeg upravnika logora u Gornjem Rahiću Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Iz Tužilaštva Srbije su napomenuli da je zahtjev odbijen 26. decembra, a da su kasnije dobili tu informaciju.

U Beogradu je 23. decembra održano ročište u vezi sa odlukom o izručenju nadležnom organu BiH Osmanovića.

Na odluku vanpretresnog vijeća Višeg suda u Beogradu stranke će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

- Što se tiče pritvora, sud po službenoj dužnosti kontroliše pritvor svakih 30 dana - navelo je Tužilaštvo.

Osmanović, koji je nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH, uhapšen je 23. novembra na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i bilo mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

Viši sud u Beogradu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor Osmanoviću zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Tužilaštvo BiH je krajem novembra od Srbije zatražilo izručenje državljanina BiH Osmana Osmanovića zato što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji BiH, žrtve su državljani te zemlje, a dokazi i svjedoci se nalaze u BiH.

Osmanović je osumnjičen da je tokom ljeta 1992. godine u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, kasnije takozvane Armije BiH, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program