Lazar Prodanović

Potez Turkovićeve iskorišten za nacionalnističku homogenizaciju

  • Izvor: SRNA
  • 15.09.2021. 11:34

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković iskoristila preporuku građanima BiH da ne putuju u Srbiji za nacionalističku homogenizaciju jednog naroda protiv drugog, te da je nedopustivo da takva uputstva daje bilo koji ministar.

Prodanović je podsjetio da je spoljna politika izvorna nadležnost Predsjedništva BiH, a da je preporpuka Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara kontraproduktivna i usmjerena protiv regionalne saradnje i slobode kretanja.

- Nedopustivo je da takva uputstva daje bilo koji ministar u Savjetu ministara, pa i ministar Bisera Turković bez prethodne saglasnosti Predsjedništva BiH - istakao je Prodanović.

On je rekao da je očigledno da se ovakvi potezi Turkovićeve koriste u političke svrhe i za nacionalističku homogenizaciju jednog naroda protiv drugog.

- Smatram da susjedna država Srbija radi u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim propisima. U tom smislu, kada je riječ o putovanju građana BiH u Srbiju, ne treba da brine bilo ko ko nije kršio zakone i Ženevsku konvenciju. Uvjeren sam da Srbija neće ni provjeravati takve osobe niti ih privoditi sudu pravde - naveo je Prodanović.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara preporučilo je državljanima BiH koji su, kako je navedeno, "na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine", da do daljeg ne putuju u Srbiju.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program