Predsjednik Republike Srpske

"Pojedini političari iz FBiH boravili u Dubaiju kod narko bosa Tite"

  • Izvor: ATV
  • 17.01.2024. 15:50

Pojedini političari iz Federacije BiH boravili su u Dubaiju, a avionske karte za njih i njihove porodice platio je kriminalac i narko bos Еdin Gačanin zvani Tito.

Ovo je danas ispred Suda BiH izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji kaže da za ove navode postoje dokazi koje je on pročitao, a vjeruje i da pojedini mediji u FBiH znaju o kojim se političarima radi, ali ćute.

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara rekao da poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpke Ramiz Salkić ima pravo da podnese krivičnu prijavu protiv njega. Međutim, dodao je, BiH koju oni imaju u glavi, pogotovo SDA, ne može da funkcioniše. 

“Ta BiH koji oni imaju u glavi, pogotovo SDA i Izetbegovićevi, ne može da funkcioniše. Ona je propala kroz privođenje Osmice, jer su oni to pokušali da nametnu. Pritiskali su određene ljude, nisu uspjeli da pritisnu Milorada Dodika i tu smo imali problem. I to nastavlja ova 'trojka'. Vidjećemo ko je ovdje pošten a ko je svašta radio. Da li je Milorad Dodik odlazio kod onog Tite u Dubaji ili nije odlazio. Ili sam ja odlazio kod bilo koga ko se bavi švercom droge ili je neko odavde možda bio? To ćemo tek da vidimo. Za to postoje slike, dokazi, stenogrami, ja sam to sve pročitao i sve znam“, rekao je Dodik, ne otkrivajući konkretna imena.

Glavni kriminalac je Dodik, nastavio je, jer ne poštuje Šmita, koji je nelegalan, i koji je, kako kaže predsjednik Srpske, biciklom ušao na Trebinje i rekao „ja sam visoki predstavnik“.

„A onaj kome taj Tito, kako ga zovu, nekim političarima iz Federacije plati avionske karte, i za njega i za porodicu, plati boravak u Dubaiju, i to nikom ništa ne znači. Lopov je Milorad Dodik, a oni su pošteni“, izjavio je Dodik.

Inače, Еdin Gačanin zvani Tito označen je kao vođa kartela ”Tito i Dino”, a Sjedinjene Američke Države stavile su ga na crnu listu označavajući ga kao jednog od najvećih svjetskih trgovaca drogom!

Gačanin je rođen u Sarajevu, a u januaru prošle godine je uhapšen u Dubaiju u okviru akcije ”Desert light", kojom je rukovodio Еvropol. Akcija je rađena po nalogu holandskog tužilaštva i uhapšeno je 49 osoba zbog sumnje da su umiješani u krijumčarenje velikih količina droge u Еvropu.

”Protiv njega je pokrenuta istraga na osnovu presretnute Skaj komunikacije. Osumnjičen je, ne samo za uvoz velikih količina kokaina, već i za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antverpen", saopštila je tada holandska policija.

Naveli su da je taj državljanin BiH imao važnu ulogu u krijumčarenju zabranjene robe.

"To uključuje i oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Holandiji. Na osnovu presretnute Skaj komunikacije sumnja se da je 40-godišnjak organizovao i finansirao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana u Južnoafričkoj Republici u Roterdam", saopštila je holandska policija.

Еvropol je tada naveo da je akcijom ”Desert light" razotkriven "super kartel" koji je kontrolisao gotovo trećinu trgovine kokainom u Еvropi.

"Obim uvoza kokaina u Еvropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a organi za provođenje zakona tokom istrage su zaplijenili preko 30 tona droge", saopštio je tada Еvropol.

Gačanin je nakon akcije pušten na slobodu, ali je u novembru prošle godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen pred sudom u Roterdamu na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion evra. Presuda se odnosi upravo na uvoz dvije pošiljke od preko 2,4 tone kokaina 2020. godine, preko luka Roterdam i Hamburg, te uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Gačanin se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a dogovoreno je da kaznu može izdržavati u Holandiji, ali i u drugoj zemlji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: