Danas i sutra

Počela sjednica Ustavnog suda BiH: Na dnevnom redu odluke i zakoni važni za Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 10:16

Ustavni sud BiH započeo je danas dvodnevnu plenarnu sjednicu na čijem dnevnom redu su dopuna Pravila, te izbor predsjednika i potpredsjednika ovog suda.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Podnosilac zahtjeva smatra da navedeni zakon nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, objavljeno je na veb-strani Ustavnog suda.

Sudije bi trebale da razmatraju i zahtjev 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom zbog donošenja odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem.

Podsjećamo, u Srpskoj postoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, nakon prošlogodišnjih spornih izmjena Pravila tog suda. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: