Reakcije na pismo

Pismo Kongresa Bošnjaka skreće pažnju sa mračnog imidža BiH

  • Izvor: ATV
  • 24.07.2022. 19:10

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži od zvaničnika SAD da predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović zabrane ulazak u Ameriku.

Selma Porčo, izvršni direktor te organizacije bi da Cvijanovićevu američke vlasti stave na listu za blokiranje i otkažu sve zakazane sastanke sa njom. Cvijanovićeva joj je predložila da piše američkim institucijama da zabrane ulazak, kako kaže,  njenim političkih perjanicama koje su u svojoj političkoj ili diplomatskoj karijeri dijelili pasoše radikalnim ekstremistima koji su ovdje odsijecali glave i imali veze sa svakim terorističkim aktom u svijetu.

"Nažalost, takvi još rade u institucijama BiH. I još krstare svijetom i motaju se po institucijama mnogih država samo s jednim ciljem da pričaju protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika. U funkciji zaštite tih pojedinaca i skretanja pažnje sa tog mračnog imidža BiH je i ova pisanija Kongresa Bošnjaka", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Zavist i zloba prate svaki uspjeh. To naravno izaziva negodovanje onih kojima Srpska nije po želji i na srcu, poručuju bezbjednjaci. 

“Američka politika, pogotovo ova spoljna  je vrlo fleksibilna i oni uvažavaju one odlučne lidere koji drže svoju riječ. Politika koju sprovodi Milorad Dodik  i naravno njegovi saradnici, od kojih je najbliža gospođa Cvijanović, sigurno da se repsektuje bez obzira što ona odudara od nekih trenutnih američkih ciljeva”, smatra Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Ovo pismo još je jedan dokaz politike kojoj je svojstveno jednoumlje i neuvažavanje drugačijeg mišljenja i stava. Srpska je jača od retrogradnih politika iza Sarajeva, smatraju u SNSD-u. 

 “Sarajevska politika, koja predstavlja Bošnjake, pokazuje da nije spremna za dogovor i razgovor, nego da predstalja samo jednu stranu istine o svemu što se dešava u BiH”, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

 “Treba reći i da je amabasador BiH u SAD u ovom mandatu Srbin iz Republike Srpske i on se sigurno na sve načine trudi da našu istinu i naše poglede na situaciju u BiH i na međuanraodnom planu predstavi na najbolji mogući način.”, istakao je Srđan Mazalica, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Srpske.

Bošnjaci su navikli da imaju primat i suverenost u BiH i da se samo njihovi interesi ostvare. Vidjeli su da se svi njihovi planovi koje su zamislili u BiH ne ostvaruju kako su zamislili, kaže Milan Petković, potpredsjednik NSRS, a razlog tome je najava Kristijana Šmita da će intervenisati u izbornom zakonodavstvu BiH. Zbog toga su krenuli u ofanzivu, smatra Petković.


  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)