Zločini u logoru "Silos"

Osmorica Bošnjaka osuđena na 60 godina zatvora

  • 05.07.2018. 19:11

Nakon više od 22 godine od zatvaranja logora Silos, u Hadžićima, presuda za optužene konačno je donesena. U jednom od najdužih procesa u istoriji Suda BiH izrečena je prvostepena presuda. Za ratne zločine nad Srbima u logorima Silos, kasarni “Krupa” i osnovnoj školi “9.maj” sudsko vijeće osmoricu optuženih osudilo je na ukupno 60 godina zatvora.

"Svjesno i voljno svako od njih za vrijeme obavljanja gore pomenutih dužnosti, odnosno funkcija, svojim radnjama sa svješću, htjenjem i pristankom omogućili su i organizovali zatvaranje i zlostavljanje civila i to srpske i hrvatske nacionalnosti u objektima Silos u Tarčinu, u OŠ "9 maj2 u Pazarićima i u magacinima kasarne Krupa u Zoviku na način da su namjerno i teško međunarodnom pravu suprotno uskraćivali osnovna prava pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti radnjama opisanim u tačkama 1,2,3 i 5 osuđujućeg dijela izreke presude i to na način što su vršili nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, nanošenje povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te prisiljavanja na prinudni rad," rekla je Minka Kreho, predsjedavajuća sudskog vijeća VTS. 

Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije RBiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora. Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.
Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.
Stražar u logoru "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora. 

Oni koju su prošli torturu Aušvica za Srbe, kako mnogi zovu ovaj logor, kažu da je presuda apsurdna i pozivaju tužilaštvo da uloži žalbu. Kažu da je na optuženičkoj klupi trebalo da sjedi znatno veći broj od osam optuženika. 

"Vjerujte, niti sam ja zadovoljan, niti su ostali koji su bili danas sa mnom zadovoljni, vjerovatno ni oni koji su gledali prenos ili slušali nisu zadovoljni presudom. Samo za svirepo ubistvo šest ljudi na kopanju rovova mislim da je mala kazna bila i 30 godina zatvora, a ne šest godina ili osam, koliko su presuđeni," kaže Vinko Lale, bivši logoraš logora Silos i sekretar udruženja logoraša regije Birač.

"Bio je jedan Veljko Savić sa mnom u logoru koji je preživio i Aušvic u II svjetskom ratu. Bio je pritvoren i u Silosu u ovome ratu. Čovjek kaže u Aušvicu je bila mila majka kako je bilo u Silosu. Ja se sa njim slažem iako sam Aušvic gledao samo na filmovima. Ovo je bruka i sramota za sva tri naroda. Ovaj sud i ne treba da postoji kad ovako sudi," rekao je Zoran Aćimović, bivši logoraš.

Tvrdnje iz navoda optužnice – da je srpsko stanovništvo opštine Hadžići nezakonito privođeno i zatvarano u logore u kojima su vladali nehumani uslovi, te premlaćivano i tjerano na prinudne radove – Tužilaštvo je dokazivalo saslušanjem 77 svjedoka i izvođenjem preko 1.400 materijalnih dokaza. Logor Silos je bio koncentracioni logor za Srbe kojim je upravljala muslimanska Armija BiH od 1992. do 1996.godine. Kroz logor je prošlo preko 600 zatvorenika, a 24 ih je ubijeno. Koliko je logor bio zloglasan govori i činjenica da su u njemu zatvarane i trudne žene. Najmlađi zatvorenik imao je 14, a najstariji 85 godina.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.