Priča se

Opasan scenario u režiji CIK-a i opozicije

  • Izvor: ATV
  • 15.10.2022. 19:17

Sporo brojanje glasova u Zetri je slika i prilika svih procesa u BiH. Jednako kao i čitava konfuzija oko Centralne izborne komisije.

Čulo se to u ATV-ovoj emisiji "Priča se".

I nije to ništa novo, kaže univerzitetski profesor, Dragomir Vuković.

Problem je, poručuje, što je konfuzija projektovana na izborni proces, i što se iza svega očigledno krije nečiji projekat.

"Neke namjere da dođe do kriminalizacije određenihh aktera i da se u dobroj mjeri ta konfuzija koja vlada u FBiH,  od onih prošlih još izbora, prenese i na Republiku Srpsku", rekao je Vuković.

Stanje anarhije. Tako čitavu priču u najkraćem opisuje Danijel Simić.

Zakon je, kaže, i više nego jasan, ali su institucije, u ovom slučaju CIK, svjesno i namjerno odlučile da Zakon ignorišu.

Opozicija je kršenje Zakona podržala. I više je nego važno, poručuje Simić, da javnost upamti sve što se dešavalo nakon izbora.

"Ukoliko je neko proglasio pobjedu, a ta pobjeda nije verifikovana kasnije brojanjem, mislim da naše izborno zakonodavstvo treba predvidjeti neku vrstu kazne, po om mišljenju, ta kazna bi trebalo da bude da se u ove četiri godine ne mogu imenovati ni u jednu instituciju, odnosno da se ne finansiraju iz budžeta", rekao je Simić.

Ključni problem je, kažu analitičari, manipulacija građanima, i imitiranje događaja i revolucija iz drugih zemalja. Tako, poručuju, pojedini čuvaju svoje pozicije unutar partija.

"Borba za ostanak Borenovića na čelu PDP. Borenović poslije ovoga mora da se povuče iz politike, ne samo da podnese ostavku. Ja mislim da je ovo spašavanje lidera koji su u krizi", dodaje Vuković.

Još je spornije, kažu, što se to radi uz pomoć nepriznatih stranih predstavnika.

"Bilo ko od političkih činilaca ko stupa u bilo kakve dogovore pregovore i zvanične susrete sa VP je neprijatelj Republike Srpske, jer taj čovjek djeluje protiv interesa Republike Srpske", priča Simić.

Sve u svemu, čulo se u studiju ATV, opasan scenario, koji ozbiljno prijeti da ugrozi sve naredne izborne procese u BiH.