Pokazuje trulost BiH

Odluka Ustavnog suda BiH politička

  • Izvor: ATV
  • 27.05.2022. 20:10

Politička odluka koja pokazuje trulost BiH, to je, kaže Milorad Dodik, odluka Ustavnog suda BiH kojom su poništene neke odredbe Narodne skupštine Republike Srpske. Kaže da se Ustavni sud bavi svim i svačim, te da je postao inkvizitorski sud.

"NSRS je najviši zakonodavni i politički organ u Republici Srpskoj i ima pravo da donosi svoje političke stavove. Nema nigdje u svijetu države da se Ustavni sud referiše na političke stavove, osim u BiH. To je obračun ponovo sa Republikom Srpskom", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Još jedan dokaz da je Ustavni sud politička, a ne pravosudna institucija, poruka je iz Parlamenta Srpske. Kažu, poznato je da ovaj sud po pravilu utvrđuje da su zakoni koje donese Narodna skupština Republike Srpske neustavni.

"Sadašnja deklaracija i zaključci NSRS nisu opšti pravni akti, nego se radi o političkim aktima, koji ne obavezuju nijednu stranu. Tako da je očito da se radilo o jednoj političkoj odluci, a ne pravnoj odluci", kaže Milan Petković, potpredsjendik NSRS.

“Napravljen je presedan, da je Ustavni sud uzeo sebi za pravo da donosi odluke o rezolucijama, deklaracijama, mišljenjima, zaključcima, znači jednoj kategoriji akata koji nisu u nadležnosti odlučivanja Ustavnog suda BiH. Prvo je to pogrešno", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Da Ustavni sud svojim djelovanjem napada i urušava ustavni poredak BiH, poručuju univerzitetski profesori. Zato ih, kažu, nije iznenadila ni ova odluka.

Rijetki su opozicionari koji su reagovali na ovaj potez Ustavnog suda. To rijetko koga čudi s obzirom na to da se ni sami ne pridržavaju zaključaka Parlamenta Srpske.  Oglasio se predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji ocjenjuje da Ustavni sud dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe i donosi odluke koje nisu u skladu s Ustavom.

Ostali opozicionari za ovu temu danas nisu imali vremena, neki ni riječi. Kažu, šta misle reći će u ponedjeljak.



Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.