Sarajevo

Odgođen glavni pretres; Dodik: U Tužilaštvu sjede diletanti!

  • Izvor: ATV
  • 20.12.2023. 14:05

Glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika danas je odgođen u Sudu Bih. Pretres je odgođen jer tužioci nisu bili spremni za uvodne riječi, a Dodikova odbrana je tražila njihovo izuzeće.

"U Tužilaštvu sjede diletanti, koji nisu ni znali formalnu proceduru. Mi poštujemo proceduru. Mislili su da nešto brzo smuvaju", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da tužilac Nedim Ćosić i njegovi saradnici ne znaju formalnu proceduru.

On je rekao da su to isključivo muslimanski orijentisani tužioci imaju obavezu ili želju da procesuiraju sve iz Republike Srpske.

"Ovo je neustavan i Sud i Tužilaštvo. S druge strane, neustavna je odluka koju je nametnuo Šmit. Zakon isključivo mora donijeti Parlamentarna Skupština BiH, a visoki predstavnik ne može  biti ni predlagač, kako je predviđeno Poslovnikom o radu“, izjavio je Dodik.

On je rekao da će iskoristiti svaku pravnu mogućnost da pokažu da je Ćosić nesposoban tužilac i motivisan svojim prizemnim nagonima. 

"On je čovjek koji ne može da predstavlja Tužilaštvo, sa stručnog stanovišta, on očigledno nije pravnik, jer da jeste on ne bi sebi dozvolio da potpiše da pokreće ovaj spor. Sumnjamo u njegovu, motivisanost i stručnost i moralnost. Ova sudanija će se pretvoriti u suđenje BiH i njenim neustavnim institucijama, kakvo je Tužilaštvo i Sud“, rekao je Dodik novinarima ispred Suda BiH.

Dodik je poručio da se niko neće obračunati sa Republikom Srpskom, Republika Srpska ima pravo, ima svoj Ustav, i podsjetio je da je Venecijanska komisija 2005. godine ustanovila da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa Ustavom BiH. 

„Hiljadu puta smo rekli, dajte nam Ustav BiH kako on piše, nije problem da budemo u BiH, po tome mi smo veći suverenisti nego svi muslimani zajedno. Dajte nam Ustav, po Ustavu ćemo se ponašati i nemamo nijedan problem sa BiH. Sa BiH namještenom od Pedija Еšdauna i lažnih visokih predstavnika nećemo da živimo u njoj. I nećemo živjeti u njoj, mi smo pripremili sve akte u tom pogledu“, istakao je Dodik.

Ako Kristijan Šmit nametne izmjene Izbornog zakona, istog dana ćemo donijeti naš Izborni zakon i predvidjećemo da naša izborna komisija provodi opštinske izbore, poručio je Dodik i dodao je da očekuje da će Šmit to uraditi. 

"Neprihvatljivo je da živite u zemlji gdje vam neko nameće izborna pravila, gdje to ima na svijetu? Koga oni prave ovdje budalom, zašto od nas pravite debilnu zemlju. Ja hoću da živim u ustavnoj zemlji, pošto te ustavne zemlje nema, ja u ovoj neću da živim i učiniću sve što budem mogao da ne živim u njoj, a neću otići iz nje, otići će Republika Srpska“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio na privođenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i upitao da li treba da ima povjerenja u taj Sud.

„Ovo je porazno za Ameriku, čim sam vidio američkog ambasadora Marfija da na Federalnoj televiziji kaže 'Bakir Izetbegović je neodgovorno upravljao OBA-om', ja sam znao da on pere ruke. Ja sam mislio da OBA-om, dok je tamo bio Osmica, upravlja SAD i to je tačno, kao što upravljaju ovim Sudom ovdje“, naveo je predsjednik Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 11:30 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.