Sud BiH

Odbijen zahtjev agencije "AM"

  • Izvor: ATV
  • 05.06.2024. 19:37

Bez obzira na pritiske strana u postupku, politike i ko zna čega još, Sud BiH bio je na strani istine i pravde. Nije prihvatio zahtjev Audience Measurement (AM) da donese privremenu mjeru za odlaganje izvršenja rješenja koje se odnosi o odbijanju Sertifikata o odobrenju tipa.

Takva odluka Suda BiH dokazala je da je Institut za metrologiju od prvog dana bio na pravoj strani zakona, rekla je Milica Ristović Krstić, direktor ovog Instituta, te dodala da joj je drago što Sud nije pokleknuo pred mnogobrojnim pritiscima.

„Institut za metrologiju BiH danas je zaprimio rješenje Suda BiH kojim se odbija zahtjev AM-a. Drago nam je što je Sud donio ovakvu odluku i nije podlegao pritiscima medija, pritiscima javnosti i pritiscima različitih interesnih grupacija. Nadamo se da će i u budućnosti sve odluke Suda biti upravo donesene na osnovu zakonskih normi“, rekla je Milica Ristović Krstić, direktor Instituta za metrologiju.

Iako pojedini mediji u posljednje vrijeme pozivaju da se odabir Agencije za mjerenje gledanosti mora izuzeti iz nadležnosti ovog Instituta, iznoseći tvrdnje da predsjednik Srpske Milorad Dodik "guši slobodne medije", nemaju ništa protiv da se nastavi monopol Agencije, koja je izgubila Sertifikat o odobrenju tipa mjerila, a koja je u prethodnih 10 godina svog djelovanja, favorizovanjem pojedinih televizijskih kuća i punjenju budžeta tih favorita, ugrozila finansije mnogih televizija.

„Vidljivo je i potpuno je jasno da se pokušavaju provoditi interesi onih koji su imali monopol. Dakle, vidljivo je da je po starom Pravilniku 10 godina jedna agencija iz Sarajeva bila nadležna za mjerenje i jedina faktično ispunjavala uslove propisane tim Pravilnikom.Niko ne smije imati monopol i na kraju krajeva ni Zakon o javnim nabavkama je toliko striktan da ne bi smjelo da se dozvoli da jedna firma može jedina da ispunjava uslove i da mjeri gledanost televizijskih kuća u BiH“, rekao je Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Još prije 7 godina različite aršine i nefer poslovanje potvrdio je i sud, a mediji koji su se smatrali oštećenim su godinama na to upozoravali, čak i slali upite tražeći objašnjenja. Naravno, nikada ih nisu dobili.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: