Delegat srpskog naroda u Domu naroda

Novaković Bursać: Prijedlog SDA neprihvatljiv, nedopustivo da CIK najosjetljivija pitanja reguliše pravilnicima

  • Izvor: SRNA
  • 27.12.2023. 15:42

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da izmjene Izbornog zakona koje je predložila SDA nisu prihvatljive, a da je nedopustivo da je Centralna izborna komisija samoinicijativno namijenila sebi ulogu da najosjetljivija pitanja izbornog procesa reguliše pravilnicima, a ne zakonski.

- Nema prijedloga za rješenje najkrupnijih pitanja koja se tiču izbornog procesa - izjavila je Bursaćeva novinarima u Sarajevu.

Bursaćeva je ocijenila da je prijedlog SDA o kome u petak, 29. decembra, treba da raspravlja Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, pokušaj ove stranke da se dodvori nekim centrima.

- SNSD ne bježi od unapređenja izbornog procesa, ali ne želimo podržati nešto što je već ranije netransparentno smišljeno i dogovoreno u ovoj oblasti - poručila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da je osnovni preduslov politički dogovor unutar BiH, a da toga nema, te da ono što se nudi nije ništa drugo do uporno nametanje nekakvih rješenja koja su negdje pripremljena, a tiču se "takozvanih unapređenja u smislu uvođenja novih tehnologija".

- Već za budžet 2023. godine CIK je tražio 17 miliona za nabavku softvera, što nam govori da oni već imaju ideju šta hoće, koliko to košta... bez ispitivanja tržišta i sprovođenja javne nabavke - navela je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da je u BiH bilo dosta loših ishoda i sprovođenja "potrošenih projekata" koji se u praksi nisu pokazali kao dobri.

Bursaćeva je istakla da je nedopustivo da CIK najosjetljivija pitanja izbornog procesa reguliše pravilnicima i da se takve stvari ne mogu prihvatiti.

- Regulacija tako osjetljivih stvari mora biti zakonska - poručila je Bursaćeva.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da na hitnoj sjednici u petak, 29. decembra, razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona čiji su predlagači poslanici SDA.

Pratite nas i putem Vibera