Delegat u Domu naroda

Novaković Bursać: Predsjednik Srpske sprovodi politiku za koju je dobio podršku naroda

  • Izvor: SRNA
  • 22.09.2023. 19:07

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik slijedi politiku za koju mu je podršku dao narod Republike Srpske, a u to ne spada slušanje bilo koga, nego podrška i primjena onoga što je osnov BiH, a to su Ustav i ustavna rješenja, rekla je Srni delegat Kluba poslanika Srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je, komentarišući zajedničku izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u kojoj se navodi da ova institucija pruža podršku Kristijanu Šmitu, istakla da ta izjava nije neočekivana, ali da nije prikladna ukoliko bilo koja od tih zemalja BiH smatra suverenom zemljom.

"Ako ne smatraju, bio bi red da jednom u kominikeu u prvoj rečenici kažu: `Mi ambasadori u ovom protektoratu sastali smo se jutros pa smo donijeli te i te zaključke`. To bi bilo mnogo poštenije, ako imaju stav da se na bazi ničega mogu ponašati naredbodavno ili imenovati određena lica za šta nemaju mandat", rekla je Bursaćeva.


Ambasada Rusije: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik

Ambasada Rusije: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik

Prema njenim riječima, PIK pokušava da supstituiše nešto za šta mu, kako je navela, nije data uloga bilo kojim pisanim aktom ni na međunarodnom, ni na domaćem nivou.

Govoreći o pozivu Upravnog odbora PIK-a upućenog predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da, kako tvrde, prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom, što je štetno po interese Srpske, Bursaćeva je naglasila da Dodik i SNSD znaju šta rade, a to je odbrana ustavne nadležnosti Republike Srpske, a samim time i ustavne strukture BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a saopštili su danas da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i zadržava potrebne instrumente za podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući teritorijalni integritet BiH.

Oni su iskazali punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a.

Pratite nas i putem Vibera