Delegat srpskog naroda u Domu naroda

Novaković Bursać: Pravosuđe BiH alatka u rukama određenih centara zarad političkih ciljeva

  • Izvor: SRNA
  • 18.12.2023. 22:40

Pravosuđe instalirano na nivou BiH nikada nije služilo svrsi uspostavljanja zdravih društvenih relacija, nego je alatka u rukama određenih centara koji kontinuirano unose nered i nemir u BiH radi ostvarenja političkih ciljeva, što je više nego ikad vidljivije u pokušaju osude predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske, ocijenila je delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

- Do sada smo imali priliku da kroz rad tog pravosuđa svjedočimo zloupotrebi istraga i sudskih procesa kako bi kroz traljave istrage "oprali" krupne kriminalce, ili kako bi kroz različite nepravedene aršine bila uspostavljena kriva slika o proteklom građanskom ratu u BiH, ali nismo imali slučaj da gledamo pokušaj sloma ustavno-pravnog sistema zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu, što je stvarna svrha ovog procesa - rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je naglasila da u pokušaju da bude osuđen predsjednik Republike Srpske za djelo vršenja svoje ustavne uloge, neko u stvari pokušava da uspostavi neko novo stanje u kome bi dekreti kojekavih stranaca imali veću pravnu snagu od Ustava Republike Srpske, što je direktan slom cijele dejtonske, odnosno ustavne strukture ove zemlje.

- U procesima koji se dešavaju širom svijeta možemo naći odgovor zašto se nekome žuri da i u ovoj zemlji iz društvenog i političkog života uklone neke koje smatraju nepodobnima - zaključila je Bursaćeva.

Iz Suda BiH danas su naveli da neće biti odgađanja pretresa planiranog za srijedu, 20. decembar, te da neće ponovo odlučivati o ponovljenom /drugom/ zahtjevu odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za prenošenje vođenja krivičnog postupka na nadležni sud u Banjaluci.

Dodik je ocijenio da odbijanjem Suda BiH da odgodi ročište po zahtjevu njegove odbrane pokazuje da je sve više vidljivo da se pokušava ubrzati taj proces i bez prava što prije doći do presude.

Pratite nas i putem Vibera