Delegat u Domu naroda

Novaković Bursać: Bećirović udario na ustavni poredak

  • Izvor: SRNA
  • 22.02.2023. 16:17

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da pokušaj osporavanja Republici Srpskoj da putem zakona usvojenih u Narodnoj skupštini reguliše pitanje svojine na nepokretnoj imovini koju koriste organi vlasti, lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, predstavlja direktan udar na ustavni kapacitet, funkcionalnost i razvojne perspektive Srpske.

"Republika Srpska ima neosporno ustavno pravo da uređuje svojinske odnose (što je prethodno potvrdio Ustavni sud BiH jer je potvrdio da je Ustav Srpske usklađen sa Ustavom BiH) i ne postoji javna vlast bez imovine koju koristi i kojom raspolaže, osim u pustim željama i zamislima o Republici Srpskoj eksponenata štetne bošnjačko-muslimanske politike", ocijenila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da Republika Srpska, njene lokalne zajednice, institucije i drugi organi vlasti imaju svoju imovinu, imaju ustavno pravo da je pravno regulišu i njome raspolažu u svrhu vršenja vlasti, kao što to isto pravo imaju organi vlasti u drugom entitetu.

"Stoga je neprihvatanje ovog ustavnog rješenja suštinski destabilizirajuće za BiH i sve odnose unutar nje", smatra Bursaćeva.

Prema njenim riječima, da je riječ o čistom politički nedobronamjernom, a pravno diletantskom potezu Denisa Bećirovića, vidi se i po tome što mu je zahtjev za ocjenu ustavnosti preuranjen, što očito nije pročitao ni tekst Zakona kojeg pokušava osporiti, ni ustave u BiH, a ni pravila Ustavnog suda.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio je juče Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Narodna skupština Republike Srpske 28. decembra usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske nije prihvatilo zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u ovom zakonu.