Član advokatskog tima

Nobilo: Suđenje Dodiku je kontaminirano

  • Izvor: ATV
  • 06.12.2023. 14:02

Anto Nobilo, član advokatskog tima za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kaže da je sud i suđenje kontaminirano jer su brojne ličnosti u javnosti prejeducirali ishod suđenja.

"Odbacujem da je ovo bilo u smjeru odugovlačenja. Ništa mi ne dobijamo za sedmicu-dvije. Pravo na pošteno suđenje i nezavistan sud je temelj svake pravno uređene države. Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, tako i Milorad Dodik. Pravo na pošteno suđenje zahtjeva da se ne kontaminira i ne prejudicira krivica okrivljenog. Ovdje smo izvukli kao uzorke i primjere nastupe Kristijana Šmita, nekoliko ambasadora i ministara koji su prejudicirali krivicu Milorada Dodika i spekulisali ko, kad i gdje će ga uhapsiti jer je kriv. To je nedopustiv pritisak na sud jer ovaj sud je kontaminiran. Sudije, koliko god se trudili biti profesionalni, imaju u podsvijesti veliku količinu informacija. Napravljena je nepovratna šteta za postupak prije nego što je počeo", rekao je Nobilo.

Nobilo ističe da je najbolje da se suđenje premjesti u Banjaluku jer su upravo iz Sarajeva i stigle brojne osuđujuće presude. Takođe je istakao da smatra da žalba na odluku vanraspravnog vijeća treba da bude uvažena zbog proceduralne greške.

"Imamo tri dana i donijećemo svoju žalbu. Mislim da je apelaciono vijeće pogriješilo i mi ćemo ukazati na te proceduralne greške. Mogu poništiti odluku, a mogu i potvrditi odluku. Drugooptuženi se nise izjasnili o našem zahtjevu, a Zakon kaže da se sve stranke moraju izjasniti. U ovoj brzini kako su radili oni su to promašili i napravljena je proceduralna greška", rekao je Nobilo.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:35 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 18:40 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:25 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)